Ροή ειδήσεων
Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025
Γιορτάζουν: Αυγουστίνος, Αύγουστος, Ιερώνυμος, Μόνικα, Ορτίσιος, Αγαμέμνονας, Αγησίλαος, Αγόρω, Αίολος, Άλκηστις, Αλκμήνη, Ανδρομέδα, Αντιόπη, Αριστομένης, Αρθούρος, Βελισάριος, Βενέτιος, Βενιζέλος, Βιολέτα, Βρασίδας, Διαγόρας, Δίκαιος, Εβελίνα, Έκτορας, Ελβίρα, Εριφύλη, Ερρίκος, Ερωτόκριτος, Ευαγόρας, Ευριπίδης, Ευρυδίκη, Φαίδων, Φειδίας, Φραγκίσκος, Γιασεμή, Γιολάντα, Γλαύκος, Ηλέκτρα, Ιοκάστη, Ισαβέλα, Καλομοίρα, Καλυψώ, Κανέλος, Κασσάνδρα, Κίμων, Κίρκη, Κλάρα, Κλεάνθης, Κλέαρχος, Κλεομένης, Κομνηνός, Κρίτων, Κυβέλη, Λαέρτης, Λογοθέτης, Λυκούργος, Λύσανδρος, Μανταλένα, Μάνθος, Μίνωας, Μιράντα, Μιρέλα, Μυρτώ, Ναυσικά, Νεοκλής, Νεοπτόλεμος, Νιόβη, Οφηλία, Ορφέας, Όθων, Παγώνα, Πανωραία, Περίανδρος, Πραξιτέλης, Πυθαγόρας, Ροδοθέα, Τερέζα, Τερψιθέα, Θέλξη, Θρασύβουλος, Τιμολέων, Άγις, Αίσωπος, Αλβέρτος, Αλκίνοος, Αμφιτρίτη, Αναξίμανδρος, Ανδροκλής, Αρετή, Εριέττα, Έρρικα, Γοργίας, Ήρα, Ηρώ, Ιόλη, Ιπποκράτης, Κάρολος, Μαλβίνα, Μέλισσα, Ναπολέων, Σεμίνα, Οδέττη, Ζώτος, Αλφρέδος, Αρμονία, Ηώ, Ήβη, Ινώ, Κλαίρη, Λάνα, Λάρα, Λίλα, Λίλιαν, Μαρίσσα, Κυρήνη, Μηλινόη, Νία, Ρέα, Υβόννη, Βεατρίκη, Άρια, Καλλίµαχος, Κρατερός, Πολυκράτης, Πούλια
26°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Κόβεις λάθος τα κρεμμύδια: Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να το κάνεις χωρίς δάκρυα

Σχεδόν όλα τα πιάτα σε όλο τον κόσμο έχουν ένα βασικό συστατικό: το απλό κρεμμύδι.

Αν και είναι νόστιμα, το κόψιμό τους μπορεί να γίνει εφιάλτης.

Ευτυχώς, η εποχή που έπρεπε να τρέχεις για χαρτομάντιλα έχει περάσει, καθώς επιστήμονες αποκάλυψαν πώς να κόψεις κρεμμύδια χωρίς να κλαις – και η μέθοδος τους είναι απίστευτα απλή.

Η μέθοδος για να κόβουμε κρεμμύδια χωρίς δάκρυα

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Cornell λέει ότι το μυστικό για να μην δακρύζεις είναι ένα κοφτερό μαχαίρι και αργό κόψιμο, όπως έγραψε η Daily Mail.

Αυτή η τεχνική μειώνει το πόσος χυμός κρεμμυδιού εκτινάσσεται στον αέρα και μπαίνει στα μάτια σου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ένα αμβλύ μαχαίρι αυξάνει την ταχύτητα και την ποσότητα του ψεκασμού», εξηγεί η ομάδα.

«Αυτό επιβεβαιώνει πειραματικά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το ακονισμένο μαχαίρι μειώνει τα δάκρυα από το κρεμμύδι.»

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως τα κρεμμύδια ερεθίζουν τα μάτια λόγω μιας χημικής ουσίας, της syn-propanethial-S-oxide.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις την ποσότητα αυτής της ουσίας που απελευθερώνεται στον αέρα κατά το κόψιμο παρέμενε άγνωστος.

Πώς βρήκαν τον τρόπο οι επιστήμονες

Για να το λύσουν, οι ερευνητές κατά τη διάρκεια των δοκιμών έκοβαν κρεμμύδια με μαχαίρια διαφορετικού μεγέθους, με άλλου τύπου λεπίδα και με διάφορες ταχύτητες.

Κατέγραφαν σε βίντεο πόσος χυμός εκτοξευόταν στον αέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ψεκάζεται εξαρτάται από δύο παράγοντες:

Πρώτον, το πόσο κοφτερό είναι το μαχαίρι – τα κοφτερά μαχαίρια ψεκάζουν λιγότερο.

«Τα αμβλύ μαχαίρια πιέζουν το κρεμμύδι και αναγκάζουν τα στρώματά του να λυγίσουν προς τα μέσα», λένε οι ειδικοί.

«Όταν κόβεται, τα στρώματα επιστρέφουν απότομα στην αρχική τους μορφή, εκτοξεύοντας χυμό.»

Δεύτερον, η ταχύτητα του κοψίματος επηρεάζει την ποσότητα χυμού.

Μπορεί να νομίζεις ότι το γρήγορο κόψιμο θα βγάλει λιγότερο ψεκασμό, όμως δεν ισχύει.

«Το πιο γρήγορο κόψιμο παράγει περισσότερο χυμό και άρα περισσότερη υγρασία που ερεθίζει τα μάτια», εξηγεί η ομάδα.

Συμπέρασμα: για να κόψεις κρεμμύδια χωρίς δάκρυα, διάλεξε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψε αργά.

«Εκτός από την άνεση, αυτή η μέθοδος βοηθά στη μείωση της διάδοσης αερομεταφερόμενων παθογόνων στην κουζίνα, ειδικά όταν κόβεις λαχανικά με σκληρές εξωτερικές στρώσεις που αποθηκεύουν σημαντική ελαστική ενέργεια πριν σπάσουν», προσθέτουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο arXiv.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr