Κουρκουμάς: Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βλάψουν το ήπαρ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες απ’ ότι φαίνεται είναι σπάνιες, ο κουρκουμάς που λαμβάνεται με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής κάνει περισσότερο κακό απ’ ότι καλό.

Τα συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμά έχουν συνδεθεί με έναν μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων ηπατικής βλάβης, με αποτέλεσμα ορισμένοι ειδικοί να προτρέπουν τους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν με προσοχή.

Νέα έρευνα – από μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο American Journal of Medicine καθώς και μια παρουσίαση στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας – περιγράφει 15 διαφορετικές περιπτωσιολογικές μελέτες ηπατικής βλάβης που προκλήθηκαν από φάρμακα, τα οποία σχετίζονται με συμπληρώματα κουρκουμά.

«Οι γιατροί γενικά έχουν τόσους πολλούς ασθενείς που λαμβάνουν αυτό το φυσικό συμπλήρωμα που θεωρείται ότι είναι πολύ ασφαλές», είπε στο Health ο Zachary Marwil, MD, γαστρεντερολόγος και ηπατολόγος στο Northwell Health Endoscopy Center του Long Island. «Αλλά έχουν αναφερθεί ορισμένες περιπτώσεις ασθενών που αναπτύσσουν αυτό που ονομάζουμε ηπατική βλάβη που προκαλείται από φάρμακα», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο τραυματισμός του ήπατος που προκαλείται από τον κουρκουμά συνέβη συνήθως σε γυναίκες μέσης ηλικίας που χρησιμοποιούσαν το συμπλήρωμα για την αρθρίτιδα, την ανακούφιση από τον πόνο ή τη γενική υγεία. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονταν εντός 84 ημερών από την πρώτη χρήση.

Υπερβολική δόση συμπληρωμάτων διατροφής με κουρκουμά

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσοι απέκτησαν ηπατική βλάβη μετά τη λήψη κουρκουμά δεν φάνηκε να έχουν κάνει κατάχρηση των συμπληρωμάτων.

Στη μελέτη, τρία από τα επτά προϊόντα κουρκουμά που ελήφθησαν από άτομα με ηπατικές βλάβες περιείχαν επίσης πιπερίνη ή μαύρο πιπέρι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, όταν προστίθεται στον κουρκουμά, το μαύρο πιπέρι μπορεί να «αυξήσει σημαντικά» τη συστηματική βιοδιαθεσιμότητα του συμπληρώματος ή την ικανότητα μιας ουσίας να απορροφάται και να χρησιμοποιείται από τον οργανισμό. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πιθανότητα ηπατικής βλάβης, είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται HLA-B*35:01, το οποίο βρέθηκε όταν οι ασθενείς στην κλινική ερευνητική μελέτη υποβλήθηκαν σε προσδιορισμό αλληλουχίας ανθρώπινου λευκοκυτταρικού αντιγόνου (HLA).

Προηγουμένως, το HLA-B*35:01 είχε εμπλακεί σε ηπατική βλάβη που σχετίζεται με το πράσινο τσάι, το Garcinia cambogia και το Polygonum multiflorum. Επτά από τους 10 ασθενείς έφεραν HLA-B*35:01, αλλά οι διαφορές μεταξύ των ασθενών ήταν μικρές και οι περιπτώσεις ήταν πολύ λίγες για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του γονιδίου και της ηπατικής βλάβης που σχετίζεται με τον κουρκουμά.