Κολύμβηση σε πισίνα ή λίμνη: 7 συμπτώματα ότι το νερό ήταν μολυσμένο

Μπορεί το κολύμπι σε πισίνα ή λίμνη να μας κάνει να αρρωστήσουμε; Σίγουρα ναι, αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις. Μπορεί να μην τίποτα πιο αναζωογονητικό από μια βουτιά στην πισίνα ή σε μια κοντινή λίμνη, ωστόσο, ακόμα και μια γουλιά μολυσμένου νερού μπορεί να μας χαλάσει αυτές τις ξέγνοιαστες ώρες διασκέδασης.

«Οι πισίνες και το ανεπεξέργαστο νερό στις λίμνες και άλλες πηγές μπορούν να περιέχουν διάφορους περιβαλλοντικούς οργανισμούς που θα μπορούσαν να σας κάνουν να αρρωστήσετε», λέει ο Benjamin Galvan, εκπρόσωπος της Ένωσης Επαγγελματιών Ελέγχου και Επιδημιολογίας Λοιμώξεων στις ΗΠΑ. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Μικρόβια: Οι πιο κοινοί παράγοντες

Υπάρχουν αρκετά μικρόβια και οργανισμοί που ζουν στο νερό και θα μπορούσαν να σας αρρωστήσουν. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο κοινούς παράγοντες.

Παράσιτο Giardia

Η Giardia είναι ένα μικροσκοπικό παράσιτο που προκαλεί διάρροια, πιθανώς διάρκειας δύο εβδομάδων ή και περισσότερο. Το παράσιτο μπορεί να εισχωρήσει στο γλυκό νερό από τα περιττώματα της άγριας ζωής. Τελικά, «Η Giardia μπορεί επίσης να μολύνει ανθρώπους σε πισίνες ή νεροπαιδότοπους. Αν ένα άτομο μολυσμένο με Giardia έχει διάρροια ή κατά λάθος αφοδεύσει στο νερό, το νερό μπορεί να μολυνθεί με δεκάδες εκατομμύρια μικρόβια Giardia, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αν καταπιείτε το μολυσμένο νερό, μπορεί να μολυνθείτε.

Η Giardia έχει ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος, το οποίο της επιτρέπει να επιβιώνει έως και 45 λεπτά ακόμα και σε σωστά χλωριωμένες πισίνες και νεροπαιδότοπους. «Οι χλωριωμένες πισίνες συνεχώς σκοτώνουν οργανισμούς, αλλά οι κολυμβητές μπορεί να αρρωστήσουν αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα καθαρισμού μετά από ένα περιστατικό εκκένωσης κοπράνων. Για παράδειγμα, μετά την εκκένωση της πισίνας ή του υδάτινου πάρκου, ορισμένες οδηγίες συνιστούν την αύξηση του επιπέδου χλωρίωσης του νερού και την εξασφάλιση ότι όλα τα συστήματα φιλτραρίσματος λειτουργούν σωστά», λέει ο Galvan. Και, φυσικά, στις δημόσιες πισίνες και στα υδάτινα πάρκα, μπορεί να υπάρχουν περιστατικά κοπράνων που περνούν απαρατήρητα από όλους.

Κρυπτοσπορίδιο

Το κρυπτοσπορίδιο, ή κρυπτό, είναι ένας άλλος κοινός ρυπαντής του νερού που θα μπορούσε να σας αρρωστήσει. Από το 2015 έως το 2019, το CDC ανέφερε 208 ξεσπάσματα στις ΗΠΑ που σχετίζονται με αναψυκτικό νερό, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων πισινών, των υδρομασάζ και των νεροπαιδότοπων. Αυτά τα ξεσπάσματα οδήγησαν σε 3.646 περιπτώσεις ασθένειας, 286 νοσηλείες και 13 θανάτους. Από το 75% των ξεσπασμάτων με επιβεβαιωμένη διάγνωση, σχεδόν τα μισά προκλήθηκαν από το κρυπτό.

Το κρυπτό προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια. Είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό στη χλωρίνη και μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από επτά ημέρες για να σκοτωθεί, λέει ο Galvan.

Λεγιονέλλα

Το CDC ανέφερε επίσης ότι περισσότερες από το 40% των αναφερόμενων και διαγνωσμένων ασθενειών προκλήθηκαν από τη λεγιονέλλα, η οποία προκαλεί τη νόσο των Λεγεωνάριων, μια σοβαρή πνευμονία, και τον πυρετό Πόντιακ, μια ηπιότερη ασθένεια με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Σιγκέλλα και E.coli

Άλλοι πιθανοί ρυπαντές του νερού που μπορούν να διαρρεύσουν από ανθρώπινα ή ζωικά περιττώματα και να σας αρρωστήσουν περιλαμβάνουν τη Σιγκέλλα και το E. coli. Αυτά είναι και τα δύο είδη βακτηρίων. Η ιογενής διάρροια είναι επίσης ένας κίνδυνος σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μέσω λοιμώξεων όπως ο νοροϊός, ο οποίος μπορεί να ζει σε μολυσμένο νερό για αρκετούς μήνες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθένειες από το νερό μπορεί να προκληθούν από το Naegleria fowleri, μια αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο και μπορεί να ταξιδέψει στον εγκέφαλο από το νερό που εισέρχεται στη μύτη. Ο παθογόνος οργανισμός που τρώει τον εγκέφαλο μπορεί να βρεθεί σε ζεστές λίμνες και ποτάμια γλυκού νερού, κυρίως στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Ευτυχώς, η ασθένεια από το Naegleria fowleri είναι σπάνια. Από το 2012 έως το 2021, αναφέρθηκαν μόνο 31 μολύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC. Ωστόσο, η ασθένεια είναι συχνά θανατηφόρα.

Συμπτώματα ασθενειών που σχετίζονται με το μολυσμένο νερό

Πολλά από αυτά τα βακτήρια θα οδηγήσουν σε παρόμοια συμπτώματα ασθένειας. Προσέξτε αυτά τα κοινά συμπτώματα ασθένειας από το νερό, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν μέσα σε μία ημέρα περίπου από το κολύμπι σε πισίνες και λίμνες.

  • Διάρροια
  • Δερματικές ασθένειες, όπως εξάνθημα
  • Αναπνευστικές ασθένειες, όπως βήχας ή συμφόρηση
  • Υδαρείς κινήσεις του εντέρου
  • Πόνος στο στομάχι
  • Αιματηρά κόπρανα
  • Πυρετός (100,4 βαθμοί Φαρενάιτ ή υψηλότερα)

Φυσικά πρέπει να δείτε τον γιατρό σας εάν έχετε σοβαρή διάρροια – αρκετές υδαρείς κινήσεις του εντέρου σε μία ημέρα- σοβαρό πόνο στο στομάχι, ευαίσθητο εξάνθημα, σημάδια αφυδάτωσης ή οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες. Εάν έχετε διάρροια, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει καλλιέργεια κοπράνων για να προσδιορίσει εάν τα βακτήρια ή άλλος οργανισμός είναι η αιτία και να συνταγογραφήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό, εάν είναι απαραίτητο.

Πηγαίνετε αμέσως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εάν εσείς ή ένα μέλος της οικογένειας έχετε συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, σοβαρό πονοκέφαλο, εμετό, δύσκαμπτο λαιμό και σπασμούς.

Μπείτε με ασφάλεια στις πισίνες και τις λίμνες

Κρατήστε το στόμα κλειστό

«Μην καταπιείτε νερό από την πισίνα ή ανεπεξέργαστο νερό γενικά, γιατί δεν ξέρετε τι περιέχει», λέει ο Galvan. Η καλύτερη στρατηγική είναι να μην ανοίγετε το στόμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατάτε το νερό της πισίνας ή της λίμνης έξω αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με καρκίνο ή HIV/AIDS εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Αν τύχει να καταπιείτε νερό από την πισίνα ή τη λίμνη, φτύστε το και ξεπλύνετε το στόμα σας το συντομότερο δυνατό..

Κάντε ντους πριν μπείτε

Το CDC αναφέρει ότι οι άνθρωποι συνήθως έχουν περίπου 0,14 γραμμάρια (γρ) κοπράνων στο σώμα τους ανά πάσα στιγμή. Αυτά τα κόπρανα μπορούν να ξεπλυθούν από το σώμα του κολυμβητή και να μολύνουν το νερό με μικρόβια. Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να κάνετε ντους πριν μπείτε σε πισίνα ή υδάτινο πάρκο.

Αποφύγετε τις βουτιές από υψόμετρα

«Αυτές οι δραστηριότητες θα αυξήσουν τον κίνδυνο πιθανής κατάποσης ή εισχώρησης νερού στη μύτη ή στο στόμα», υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο άλμα στη λίμνη ή στο πλατσούρισμα, σκεφτείτε να φορέσετε μανταλάκια για τη μύτη.

Κάντε Συχνά Διαλείμματα για την Τουαλέτα

Στις πισίνες και τα υδάτινα πάρκα, κάντε διαλείμματα για τουαλέτα ή ελέγξτε την πάνα του παιδιού σας κάθε 60 λεπτά περίπου. «Ακόμη και αν το παιδί σας φοράει πάνες για κολύμπι, ελέγξτε την κάθε ώρα, μακριά από την πισίνα», λέει η Cindy Prins, PhD, MPH, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Οι πάνες για κολύμπι δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση για τη συγκράτηση κοπράνων».

Συμπέρασμα

Με το καλοκαίρι να είναι σε πλήρη εξέλιξη, δεν υπάρχει τίποτα σαν μια βόλτα στην τοπική σας πισίνα ή το σημείο κολύμβησης. Όσο διασκεδαστικό και αν είναι, υπάρχουν κίνδυνοι ασθενειών λόγω πολλών μικροβίων που μπορούν να εισέλθουν στο νερό και να οδηγήσουν σε ασθένειες από το νερό.

Φροντίστε να ελέγχετε τις συμβουλές δημόσιας υγείας, να κάνετε ντους πριν μπείτε και να κρατάτε το στόμα σας κλειστό όταν κολυμπάτε, για να αποφύγετε την κατάποση δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.