Ροή ειδήσεων
Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025
Γιορτάζουν: Αυγουστίνος, Αύγουστος, Ιερώνυμος, Μόνικα, Ορτίσιος, Αγαμέμνονας, Αγησίλαος, Αγόρω, Αίολος, Άλκηστις, Αλκμήνη, Ανδρομέδα, Αντιόπη, Αριστομένης, Αρθούρος, Βελισάριος, Βενέτιος, Βενιζέλος, Βιολέτα, Βρασίδας, Διαγόρας, Δίκαιος, Εβελίνα, Έκτορας, Ελβίρα, Εριφύλη, Ερρίκος, Ερωτόκριτος, Ευαγόρας, Ευριπίδης, Ευρυδίκη, Φαίδων, Φειδίας, Φραγκίσκος, Γιασεμή, Γιολάντα, Γλαύκος, Ηλέκτρα, Ιοκάστη, Ισαβέλα, Καλομοίρα, Καλυψώ, Κανέλος, Κασσάνδρα, Κίμων, Κίρκη, Κλάρα, Κλεάνθης, Κλέαρχος, Κλεομένης, Κομνηνός, Κρίτων, Κυβέλη, Λαέρτης, Λογοθέτης, Λυκούργος, Λύσανδρος, Μανταλένα, Μάνθος, Μίνωας, Μιράντα, Μιρέλα, Μυρτώ, Ναυσικά, Νεοκλής, Νεοπτόλεμος, Νιόβη, Οφηλία, Ορφέας, Όθων, Παγώνα, Πανωραία, Περίανδρος, Πραξιτέλης, Πυθαγόρας, Ροδοθέα, Τερέζα, Τερψιθέα, Θέλξη, Θρασύβουλος, Τιμολέων, Άγις, Αίσωπος, Αλβέρτος, Αλκίνοος, Αμφιτρίτη, Αναξίμανδρος, Ανδροκλής, Αρετή, Εριέττα, Έρρικα, Γοργίας, Ήρα, Ηρώ, Ιόλη, Ιπποκράτης, Κάρολος, Μαλβίνα, Μέλισσα, Ναπολέων, Σεμίνα, Οδέττη, Ζώτος, Αλφρέδος, Αρμονία, Ηώ, Ήβη, Ινώ, Κλαίρη, Λάνα, Λάρα, Λίλα, Λίλιαν, Μαρίσσα, Κυρήνη, Μηλινόη, Νία, Ρέα, Υβόννη, Βεατρίκη, Άρια, Καλλίµαχος, Κρατερός, Πολυκράτης, Πούλια
26°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Κεφίρ ή γιαούρτι; Ποιο είναι πιο υγιεινό και γιατί

Αν αναζητάτε έναν φυσικό τρόπο για να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου, να βελτιώσετε την πέψη και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, είναι πιθανό να έχετε ακούσει ότι τόσο το κεφίρ όσο και το στραγγιστό γιαούρτι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.

Και τα δύο ανήκουν στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Ποιο από τα δύο όμως είναι πιο θρεπτικό και τι διαφορές έχουν στη σύσταση και στη δράση τους; Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Οι διαφορές ανάμεσα στο γιαούρτι και το κεφίρ

Παρότι μοιάζουν μεταξύ τους, καθώς και τα δύο είναι προϊόντα ζύμωσης με ξινή γεύση, ωστόσο, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στο γιαούρτι και το κεφίρ.

Το γιαούρτι περιέχει κυρίως δύο στελέχη βακτηρίων (Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus), ενώ το κεφίρ περιλαμβάνει δεκάδες ή και εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, μεταξύ αυτών και στελέχη lactobacilli, streptococci, acetobacter και saccharomyces. Επιπλέον, το κεφίρ περιέχει και ζυμομύκητες, οι οποίοι παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και αιθανόλη κατά τη ζύμωση.

Αυτό δίνει στο κεφίρ μια ελαφρώς ανθρακούχα υφή και βοηθά στην περαιτέρω διάσπαση της λακτόζης, καθιστώντας το πιο εύπεπτο για όσους έχουν δυσανεξία.

Διατροφική αξία

Ανά 100 γρ. προϊόντος:

Κεφίρ

Θερμίδες: 38
Υδατάνθρακες: 4,17 γρ.
Πρωτεΐνη: 3,33 γρ.
Ασβέστιο: 125 mg
Νάτριο: 62 mg

Γιαούρτι

Θερμίδες: 70
Υδατάνθρακες: 5,29 γρ.
Πρωτεΐνη: 3,52 γρ.
Ασβέστιο: 132 mg
Νάτριο: 145 mg

Το κεφίρ είναι επίσης πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα (όπως λυσίνη, ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη, βαλίνη, θρεονίνη, μεθειονίνη και τρυπτοφάνη), σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5, C, K, καροτένιο, και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο, κοβάλτιο και μαγγάνιο. Η περιεκτικότητα εξαρτάται από το είδος γάλακτος, τη μικροβιακή σύσταση και τον τρόπο παρασκευής.

Το γιαούρτι, από την άλλη, περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Η βασική διαφορά, όμως, είναι ότι το κεφίρ περιέχει μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα προβιοτικών – ωφέλιμων μικροοργανισμών που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, σύμφωνα με το Medicine Net.

Πρόσθετα οφέλη του κεφίρ για την υγεία

Οι προβιοτικές καλλιέργειες του κεφίρ έχουν συνδεθεί με μείωση της χοληστερίνης, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και αντικαρκινική δράση (σε πειραματικό επίπεδο). Οι μικροοργανισμοί του κεφίρ επιδρούν με τρεις τρόπους στη χοληστερίνη:

Συνδέονται με τα μόρια της πριν απορροφηθούν.

Αναστέλλουν το ένζυμο HMG-CoA reductase, που συμβάλλει στη σύνθεση χοληστερίνης.

Διασπούν τη χοληστερίνη σε μικρότερα μόρια, τα οποία αποβάλλονται ευκολότερα.

Παράλληλα, το κεφίρ έχει αποδειχθεί πιο εύπεπτο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Σε μελέτη με 15 συμμετέχοντες, το κεφίρ βελτίωσε την πέψη και την ανοχή στη λακτόζη σε μεγαλύτερο βαθμό από το γιαούρτι.

Όπως και να ‘χει, τόσο το κεφίρ όσο και το στραγγιστό γιαούρτι έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε προϊόντα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή χρωστικές και συγκρίνετε τις διατροφικές ετικέτες πριν επιλέξετε ποιο προϊόν θα αγοράσετε..