Η σαλάτα του Καίσαρα (Caesar salad) έγινε 100 χρονών – Η αυθεντική συνταγή και η ιστορία της

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων της σαλάτας του Καίσαρα, διακεκριμένοι σεφ από όλο τον κόσμο βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Τιχουάνα για ένα τετραήμερο φεστιβάλ προς τιμήν της πιο διάσημης σαλάτας παγκοσμίως.

Εκατό καλεσμένοι συμμετέχουν σε μια αναβίωση της εορταστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1924 και στην οποία ετοιμάστηκε για πρώτη φορά η σαλάτα του Καίσαρα για μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών. Στο πλαίσιο του εορτασμού θα γίνει η παρουσίαση ενός βιβλίου στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι παραλλαγές της σαλάτας από τη Σουηδία στην Ισπανία και την Ιαπωνία, ενώ ταυτόχρονες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε εστιατόρια σε όλη την πόλη. Θα εμφανιστούν διάσημοι σεφ, όπως οι José Andrés, Dominique Crenn και Karime López.

Τι περιέχει η αυθεντική συνταγή της σαλάτας του Καίσαρα

Το βασικό συστατικό είναι το μαρούλι romaine με ντρέσινγκ από ωμό αυγό, ελαιόλαδο, λάιμ, σκόρδο, παρμεζάνα και μπαχαρικά. Στην Τιχουάνα θα βρείτε το εστιατόριο του Caesar, που ιδρύθηκε από τον Caesar Cardini, τον Ιταλό μετανάστη στη Βόρεια Αμερική, ο οποίος λέγεται ότι δημιούργησε τη σαλάτα του Καίσαρα.

Σήμερα, το εστιατόριο Caesar, στο οποίο έδωσε ξανά πνοή ζωής ο Μεξικανός σεφ και εστιάτορας Javier Plascencia, φέρεται να σερβίρει περισσότερες από 2.500 σαλάτες το μήνα από μια τραπεζαρία της οποίας οι φωτογραφίες από σκούρο ξύλο και vintage στοιχεία αποδεικνύουν την περήφανη σύνδεσή της με το παρελθόν της.

Στην Τιχουάνα, μια πόλη που είναι συχνά πρωτοσέλιδο για το ρόλο της ως συνοριακό σημείο ανάφλεξης σε πολιτικές κρίσεις σχετικά με την αίτηση ασύλου και τη μετανάστευση, ο ερτασμός της επετείου των 100 χρόνων της σαλάτας του Καίσαρα είναι μια ευκαιρία να προβληθεί η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, είπε ο Claudio Poblete, Μεξικανός κριτικός γεύσεων και συγγραφέας.

«Είναι η πρώτη φορά στα 100 χρόνια της σαλάτας του Καίσαρα που ο κόσμος θα μάθει ότι προέρχεται από το Μεξικό», είπε ο Poblete. «Η Τιχουάνα αξίζει να γίνει γνωστή για μια παλιά συνταγή που κρύβει ολόκληρη παράδοση», κατέληξε.

Πώς «γεννήθηκε» η σαλάτα του Καίσαρα

Στη δεκαετία του 1920, όταν το σερβίρισμα και η πώληση αλκοόλ απαγορεύονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί βρήκαν διέξοδο στην Τιχουάνα. Στις 4 Ιουλίου του 1924, μια ομάδα Αμερικανών βρισκόταν στο Alhambra, ένα εστιατόριο που είχε ιδρύσει o Caesar Cardini, για να γιορτάσουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Σε μια ζεστή μέρα, ο Cardini έπρεπε να εξυπηρετήσει μία μεγάλη ομάδα ατόμων και έτσι συγκέντρωσε τα υλικά που είχαν απομείνει στην κουζίνα για να φτιάξει μια ιδιαίτερη σαλάτα. Μάλιστα, το ντρέσινγκ το έφτιαξε στο τραπέζι μπροστά στα μάτια των Αμερικανών για να δείξει τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των συστατικών, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης ανησυχίας για τις τροφιμογενείς ασθένειες.

Μεγάλα φύλλα μαρουλιού romaine επικαλύφθηκαν με το πλούσιο ντρέσινγκ και σερβιρίστηκαν με μεγάλες ψημένες φέτες κροστίνι, όχι μικρά κρουτόν. Το πιάτο σχεδιάστηκε αρχικά για να σερβίρετε ως finger food, είπε ο Poblete, και όχι σε μπολ με ψιλοκομμένο το μαρούλι.