Η μπύρα χωρίς αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει σάκχαρο και χοληστερόλη

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πιείτε μπύρα χωρίς αλκοόλ, προσέξτε ποια θα διαλέξετε. Πολλές μπύρες με μειωμένο ή χωρίς καθόλου αλκοόλ δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Όπως γράφουν στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients, η μπύρα χωρίς αλκοόλ κερδίζει διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις μας. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην ενημέρωση για τους κινδύνους από την συστηματική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει το ήπαρ, το πάγκρεας, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αναπτύξεως παχυσαρκίας και καρκίνου. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να το αποφεύγουμε ει δυνατόν.

Ωστόσο δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς τα οφέλη και οι δυνητικοί κίνδυνοι από τις μπύρες χωρίς αλκοόλ. Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν οι επιστήμονες, εξετάζοντας τις πιθανές επιδράσεις τους:

Στο ήπαρ

  • Στον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και των λιπών
  • Στη σύσταση του σώματος (π.χ. σωματικό λίπος, άπαχος μυϊκός ιστός)

Στη μελέτη τους ενέταξαν 44 νεαρούς, υγιείς άνδρες, από τους οποίους ζήτησαν να πίνουν καθημερινά, επί 4 εβδομάδες:

  • Είτε διάφορα είδη μπύρας (όλα ήταν χωρίς αλκοόλ)
  • Είτε νερό

Η ποσότητα που κατανάλωναν ήταν 660 ml την ημέρα (δύο κουτάκια). Πριν και μετά την κατανάλωση τους υπέβαλλαν σε διάφορες εξετάσεις, για να δουν αν και τι είδους επιδράσεις θα είχε η μπύρα στον οργανισμό τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες που έπιναν μπύρα ήταν πιθανότερο να παρουσιάζουν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου και στην ινσουλίνη τους. Ήταν επίσης πιθανότερο να παρουσιάζουν αυξήσεις στην χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδιά τους.

Ωστόσο δεν ασκούσαν όλες τις ίδιες επιδράσεις, διότι δεν περιέχουν όλες τα ίδια συστατικά. Ειδικότερα, οι μικτές μπύρες (περιείχαν προσθήκη αναψυκτικού με γεύση λεμόνι ή πορτοκάλι) φάνηκε να αυξάνουν το σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια. Η μπύρα σίτου (wheat beer) φάνηκε να αυξάνει την ινσουλίνη και τα τριγλυκερίδια.

Αντίστοιχα, η μπύρα pilsner φάνηκε να μειώνει την ολική και την κακή (ή LDL) χοληστερόλη, χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Επιπλέον, ορισμένες ουσίες στο αίμα που υποδηλώνουν βλάβες στο ήπαρ μειώθηκαν με την pilsener. Ωστόσο τα ηπατικά ένζυμα (SGOT, SGPT ή ALT, AST) μειώθηκαν με τις μικτές μπύρες.

Οι ερευνητές αποδίδουν σε σημαντικό βαθμό τα ευρήματά τους στο γεγονός ότι, ακόμα και χωρίς αλκοόλ, η μπύρα περιέχει ζάχαρη και θερμίδες. Η καθημερινή κατανάλωση λοιπόν ενδέχεται να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και μεταβολικών νόσων, όπως ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο. Επιπλέον, τα ροφήματα με ζάχαρη σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο και ηπατικής βλάβης (στεάτωσης).

Οι επιστήμονες από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία τονίζουν ότι η αποχή από το αλκοόλ ασφαλώς μόνο καλά έχει να προσφέρει στην υγεία. Ωστόσο είναι λανθασμένη η πεποίθηση πως οτιδήποτε δεν περιέχει αλκοόλ, αυτομάτως είναι υγιεινό και μπορεί να καταναλώνεται ανεξέλεγκτα.

Πηγή: iatropedia.gr