Τα πρώτα βήματα ενός παιδιού (το περπάτημα) είναι μια σημαντική στιγμή, αλλά η ηλικία στην οποία επιτυγχάνεται αυτό το ορόσημο μπορεί να καθορίζεται από τα γονίδιά του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις γενετικές πληροφορίες περισσότερων από 70.000 μωρών και εντόπισαν 11 γενετικούς δείκτες που επηρεάζουν το πότε τα μικρά παιδιά μπορούν κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
Στα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Human Behaviour, η ομάδα από τα πανεπιστήμια του Surrey και του Essex υποθέτει ότι η γενετική ευθύνεται για περίπου το 25% των διαφορών στο χρόνο που τα παιδιά αρχίζουν να περπατούν.
Η καθηγήτρια Angelica Ronald, ανώτερη ερευνήτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε ότι «τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα μεταξύ των 8 και των 24 μηνών, οπότε υπάρχει ένα ευρύ χρονικό παράθυρο στο οποίο συμβαίνει αυτό το συναρπαστικό ορόσημο».
Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα βήματα του μωρού αποτελούν μια μεγάλη στιγμή τόσο για τους γονείς όσο και για το μωρό, καθώς συμβολίζει μια νέα φάση στη ζωή του παιδιού.
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα νέα γενετικά ευρήματα θα συμβάλουν στην προώθηση της βασικής κατανόησης των αιτίων της βάδισης και θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη υποστήριξη των παιδιών με κινητικές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Αν και οι γονείς πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους αν ανησυχούν για την ελαφρώς καθυστερημένη έναρξη της βάδισης, δεν αποτελεί πάντα ένδειξη προβλημάτων.
«Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο πότε τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα μόνα τους», λέει η δρ. Ronald.
Η δρ. Anna Gui που συμμετείχε στη μελέτη, πρόσθεσε ότι, μέχρι τώρα, «δεν καταλαβαίναμε τι προκαλεί τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των παιδιών στο πότε κάνουν τα πρώτα τους βήματα».
Οι γονείς συχνά ανησυχούν ότι το να περπατάει ένα παιδί νωρίς ή αργά είναι κακό σημάδι ή ότι έχουν κάνει κάτι λάθος.
«Βλέπουμε ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην επίδραση του χρόνου που επιτυγχάνεται αυτό το ορόσημο».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα γονίδια που επηρεάζουν το πότε τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα είναι εν μέρει τα ίδια γενετικά παράγοντα που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ της καθυστερημένης έναρξης του περπατήματος και των γονιδίων που εμπλέκονται στην επίτευξη υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου.
Το περπάτημα αργότερα, αλλά εντός του τυπικού εύρους, συνδέθηκε, επίσης, περαιτέρω γενετικά και με μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με την έρευνα.