Γιατί δεν πρέπει να σκοτώνετε αράχνες, τιπουλίδες και σαμιαμίδια όταν τα βρείτε στο σπίτι σας

Όταν συναντάμε ζωύφια και έντομα στα σπίτια μας, η πρώτη μας σκέψη είναι είτε να τρέξουμε να «σωθούμε», είτε να τα σκοτώσουμε. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλούς τέτοιους «συγκατοίκους» χωρίς να το γνωρίζουμε και αυτό ισχύει όλο και περισσότερο, όσο πιο μακριά πηγαίνουμε από την πυκνοκατοικημένη πόλη.

Μερικοί από αυτούς τους μικρούς εισβολείς όμως, είναι χρήσιμοι και είναι καλό να υπάρχουν μέσα στο σπίτι. Οι αράχνες, οι τιπουλίδες και τα σαμιαμίδια είναι ανάμεσα σε αυτους. Γιατί όμως πρέπει να μην τα σκοτώνουμε και να τα αφήνουμε στην «ησυχία» τους; (εκτός αν είναι επικίνδυνα για εμάς ή τα κατοικίδια μάς).

Αράχνες

Υπάρχουν πολλά μεγέθη και είδη αραχνών, κάποιες επικίνδυνες και κάποιες ακίνδυνες. Οι αράχνες που βλέπουμε σε ταινίες και σε κάποια τρομακτικά βίντεο από την Αυστραλία, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν στο σπίτι μας, καθώς ζουν σε διαφορετικό τελείως κλίμα.

Αντιθέτως, οι μικρές καφέ αράχνες που βρίσκονται στα σπίτια μας, είναι ακίνδυνες και πολύ χρήσιμες, καθώς τρώνε έντομα και παράσιτα, που εισέρχονται στην κατοικία μας, χωρίς να το καταλάβουμε καν. Ανάμεσα σε αυτά που τρώνε είναι τα κουνούπια και οι μύγες, που μπορούν να απειλήσουν εμάς και τα κατοικίδια μας, εάν μεταφέρουν κάποιον ιό.

Τέλος, τρώνε και ζιζάνια που μπορεί να απειλούν τα λουλούδια και τις καλλιέργειές μας, αλλά και τους σκώρους που μπορεί να βρεθούν σε ρούχα και έπιπλα.

Τιπουλίδες

Οι τιπουλίδες συχνά μπερδεύονται με κουνούπια, αλλά δεν είναι.

Είναι λεπτά έντομα, με ψηλά πόδια και φτερά. Μπορούν πράγματι να πετάξουν αλλά δεν το προτιμούν γι’αυτό και συχνά τα βλέπουμε κολλημένα σε τοίχους και παράθυρα.

Τα μικρά αυτά έντομα είναι ακίνδυνα και για εμάς και για τα κατοικίδια μας, καθώς δεν έχουν καν λειτουργικό στόμα για να δαγκώσουν. Τα συναντάμε συνήθως στο σπίτι γιατί έλκονται από το φως.

Σαμιαμίδια

Τα σαμιαμίδια είναι μικρές σαύρες που κινούνται πολύ γρήγορα. Μπορεί να μας τρομάζουν αλλά είναι τελείως ακίνδυνα. Μάλιστα, κάποιοι τα θεωρούν και καλοτυχία οπότε δεν τα πειράζουν καθόλου.

Τα συναντάμε συνήθως σε εξοχικά σπίτια. Τρέφονται με έντομα, τα οποία μπορεί να είναι ενοχλητικά ή και επικίνδυνα για εμάς και αποφέυγουν να έρχονται σε επαφή μαζί μας, καθώς αν μας δουν έστω και να τα πλησιάζουμε θα τρέξουν φοβισμένα να κρυφτούν.

Οπότε πριν αποφασίσετε να σκοτώσετε ένα ζωύφιο που βλέπετε στο σπίτι σας, σκεφτείτε το ξανά. Μπορεί να κάνει περισσότερο καλό η παρουσία τους, παρά η απουσία τους. Αν από την άλλη θέλετε να αποφύγετε τελείως όλους τους μικρούς «εισβολείς» στα σπίτια σας, φροντίστε να έχετε σίτες στα παράθυρα και να αερίζετε συχνά τον χώρο – για να μην υπάρχει υγρασία.