Φυστικοβούτυρο στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 1 στα 13 παιδιά παρουσιάζει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, με τα φυστίκια και γενικά τους ξηρούς καρπούς να θεωρούνται από τα συνηθισμένα τρόφιμα που προκαλούν τροφικές αλλεργίες.

Παλαιότερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι οι τροφές που καταναλώνει η έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να προκαλέσουν τυχόν τροφικές αλλεργίες που θα παρουσιάσει το μωρό μεγαλώνοντας. Ωστόσο, τελευταίες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Οι τροφές που καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα όχι μόνο δεν προκαλούν τροφικές αλλεργίες, αλλά αντιθέτως, τις προλαμβάνουν.

Επιτρέπεται το φυστικοβούτυρο στην εγκυμοσύνη;

Δεδομένων των παραπάνω, το φυστικοβούτυρο επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη και μάλιστα θεωρείται μία τροφή ιδιαίτερα ευεργετική για την έγκυο και το έμβρυο. Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση είναι να μην έχει η ίδια η μέλλουσα μητέρα αλλεργία στα φυστίκια και στους ξηρούς καρπούς.

Τα οφέλη του φυστικοβούτυρου στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με το Consumer Reports, το φυστικοβούτυρο είναι ένα από τα πρωτεϊνικά τρόφιμα που περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 2 κουταλιές της σούπας. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά, ενώ τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι πολλά:

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Οι φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά που περιέχει το φυστικοβούτυρο συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Δίνει ενέργεια

Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να νιώθετε συχνά κουρασμένη και καταβεβλημένη. Το φυστικοβούτυρο μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε, και είναι ιδανικό για μικρά σνακ ή και για πρωινό.

Συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας

Τα φυστίκια περιέχουν βιταμίνη Β η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών. Επίσης είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε η οποία θρέφει το δέρμα και προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UI.

Αυξάνει την αίσθηση κορεσμού

Την περίοδο της εγκυμοσύνη είναι πιθανό να νιώθετε ότι πεινάτε συχνά. Ένα σνακ με φυστικοβούτυρο θα κρατήσει χορτάτη για ώρα, συμβάλλοντας έτσι μακροπρόθεσμα στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Πηγή: verywellfamily.com