«Ήρθε το μπουγιουρντί», λέμε συχνά εννοώντας μια εγγραφή εντολή, συνήθως για πληρωμή, όπως έστελνε, πριν αιώνες, ο αξιωματούχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το μπουγιουρντί, όμως μπορεί να έχει και μια πολύ νόστιμη μετάφραση, όταν βρισκόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και ειδικά αν είμαστε τη Θεσσαλονίκη.
Γιατί έτσι λέγεται και ο πικάντικος Σαλονικιώτικος μεζές που περιέχει φέτα, ντομάτα και καυτερή πιπεριά.
Είναι το ιδανικό ορεκτικό που ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά και σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμάκι.
Δείτε το σαν ένα μερακλίδικο, βορειοελλαδίτικο φοντύ και φτιάξτε το, για την παρέα σας.
Φέτα μπουγιουρντί
Υλικά:
- 200 γρ. φέτα, σε ένα κομμάτι
- 100 γρ. κασέρι τριμμένο
- 2 ντομάτες, σε κυβάκια
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο καυτερή, σε λεπτές φέτες
- μια πρέζα μπούκοβο
- 1/2 κ.σ. ρίγανη ξερή
- 30 ml ελαιόλαδο
- Φέτα μπουγιουρντί
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τη φέτα, από πάνω την ντομάτα, την πιπεριά και το μπούκοβο.
- Καλύπτουμε με το κασέρι και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, να λιώσουν τα τυριά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε τη ρίγανη και το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.
Πηγή: newsit.gr