Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και πώς τις μεταφέρουν τα πλυντήρια στο σπίτι

Οι υγειονομικοί που πλένουν τις στολές τους στο σπίτι τους πιθανά να συμβάλλον – εν αγνοία τους – στην εξάπλωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αναφέρει μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο De Montfort, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS One».

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και δημόσια υγεία

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, εν μέρει επειδή συχνά περιλαμβάνουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν μέσω των ρούχων. Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν εάν έξι μοντέλα οικιακών πλυντηρίων ρούχων απολύμαναν επιτυχώς τις στολές εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, δοκιμάζοντας να πλύνουν μολυσμένα δείγματα υφασμάτων σε ζεστό νερό (60 βαθμούς Κελσίου), χρησιμοποιώντας έναν γρήγορο ή έναν κανονικό κύκλο.

Παθογόνοι οργανισμοί και οικιακά απορρυπαντικά

Όπως διαπιστώθηκε, τα μισά πλυντήρια δεν απολύμαναν τα ρούχα κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου κύκλου, ενώ το ένα τρίτο απέτυχε να τα καθαρίσει επαρκώς κατά τη διάρκεια του κανονικού κύκλου. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα από το εσωτερικό δώδεκα πλυντηρίων ρούχων. Η αλληλούχιση DNA αποκάλυψε την παρουσία δυνητικά παθογόνων βακτηρίων και γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Οι έρευνες έδειξαν, τέλος, ότι τα βακτήρια μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα οικιακά απορρυπαντικά, γεγονός που αύξησε επίσης την ανθεκτικότητά τους σε ορισμένα αντιβιοτικά.

Ανεπαρκή τα οικιακά πλυντήρια για την απολύμανση του ιματισμού των υγειονομικών

Συνολικά, επισημαίνεται στην έρευνα ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι πολλά οικιακά πλυντήρια ρούχων ενδέχεται να είναι ανεπαρκή για την απολύμανση των στολών των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ενδέχεται να συμβάλλουν στην εξάπλωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.

Αναθεώρηση των οδηγιών πλυσίματος στους υγειονομικούς

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι οδηγίες πλυσίματος που δίνονται στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να διασφαλιστεί ότι τα οικιακά πλυντήρια ρούχων καθαρίζουν αποτελεσματικά.

Εναλλακτική λύση

Εναλλακτικά, οι υγειονομικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν βιομηχανικά πλυντήρια ρούχων στις εγκαταστάσεις τους για να πλένουν τις στολές, ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών και να ελεγχθεί η εξάπλωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά παθογόνων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ