Ακόμη ένα «χαρτί» υπέρ της μαύρης σοκολάτας για όσους αγαπούν τα γλυκά έρχεται να προσθέσει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Aging. Συγκεκριμένα, μία χημική της ένωση, η θεοβρωμίνη, φαίνεται πως μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση. Η εν λόγω ουσία περιέχεται στο κακάο, το βασικό συστατικό της (καλής) μαύρης σοκολάτας, και ενδέχεται να συμβάλει στη μακροζωία.
Παρότι οι ειδικοί δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το πώς ακριβώς η θεοβρωμίνη ασκεί αυτή την αντιγηραντική δράση, ξεκαθαρίζουν ότι η άκριτη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας δεν αποτελεί λύση. Πρώτον, η συγκεκριμένη ένωση εντοπίζεται σε σημαντικές ποσότητες μόνο σε σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και, δεύτερον, ακόμη και αυτές μπορεί να είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος. Έτσι, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνιστάται μεν, αλλά με μέτρο και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Τι έδειξε η μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγείας από δύο μεγάλες ομάδες: 509 άτομα από τη μελέτη TwinsUK και 1.160 από τη γερμανική μελέτη KORA. Συνολικά, οι 1.669 συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 60 έτη και ήταν γενικά υγιείς. Για να εκτιμήσουν τη βιολογική τους ηλικία, η ομάδα εστίασε σε χημικές αλλαγές στο DNA και στο μήκος των τελομερών, των προστατευτικών «καλυμμάτων» στα άκρα των χρωμοσωμάτων, που προστατεύουν το γενετικό υλικό από βλάβες. Τα κοντύτερα τελομερή συνδέονται με τη γήρανση και με ασθένειες που σχετίζονται με αυτή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα θεοβρωμίνης στο αίμα παρουσίαζαν βιολογική ηλικία χαμηλότερη από τη χρονολογική τους. Ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλα μεταβολικά προϊόντα του κακάο (και του καφέ) που εμφάνιζαν παρόμοιες συσχετίσεις, διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο εύρημα ήταν ειδικό για τη θεοβρωμίνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεοβρωμίνη έχει ήδη συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, όπως:
- μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
- μείωση της αρτηριακής πίεσης
- προαγωγή του μεταβολισμού του λίπους
- βελτίωση της ροής του αίματος
- ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας
- καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία
«Δεν υποστηρίζουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να καταναλώνουν περισσότερη μαύρη σοκολάτα. Η έρευνά μας, όμως, μπορεί να μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς καθημερινές τροφές συμβάλλουν στην υγεία και τη μακροβιότητά μας», ανέφερε στη Daily Mail η Δρ. Jordana Bell, επικεφαλής της μελέτης. Δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένο αν το αποτέλεσμα οφείλεται αποκλειστικά στη θεοβρωμίνη ή εάν η ένωση αλληλεπιδρά με άλλες ουσίες της μαύρης σοκολάτας, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ήδη γνωστό ότι μας παρέχουν ευεργετικές επιδράσεις.
Ευρύτερα οφέλη του κακάο
Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ερευνών που «φωτίζουν» τα πιθανά οφέλη του κακάο. Συγκεκριμένα:
- Μελέτη στο νοσοκομείο Mass General Brigham στη Βοστώνη διαπίστωσε πως το κακάο μπορεί να μειώσει τη γνωστική έκπτωση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
- Στο Πανεπιστήμιο Columbia, ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωσή του συνδέεται με βελτιωμένες επιδόσεις σε τεστ απομνημόνευσης λιστών λέξεων, χάρη στις φλαβανόλες, ενώσεις που αφθονούν στο κακάο, αλλά και στα μούρα, τα μήλα και το τσάι.
- Πορτογάλοι ερευνητές ανέφεραν ότι η καθημερινή κατανάλωση λίγων τετραγώνων μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέσα σε μόλις έναν μήνα.
Αξίζει, ωστόσο, να υπογραμμιστεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν πως η σοκολάτα γάλακτος προσφέρει αντίστοιχα οφέλη, καθώς περιέχει -μεταξύ άλλων -πολύ μικρότερη ποσότητα κακάο και υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης και λιπαρών.
Συμπέρασμα
Μια γενική, πρακτική συμβουλή προς τους καταναλωτές είναι να απολαμβάνουν τη μαύρη σοκολάτα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και σε συνδυασμό με έναν δραστήριο τρόπο ζωής, ώστε να επωφελούνται τόσο από τη θεοβρωμίνη όσο και από τις υπόλοιπες ευεργετικές ενώσεις -με μέτρο.
Πηγή: ygeiamou.gr
