Δροσιά και γεύση από την Κρήτη: Εύκολες καλοκαιρινές σαλάτες με άρωμα παράδοσης

Το καλοκαίρι στην Κρήτη δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα· είναι και οι γεύσεις που το συνοδεύουν. Αγνά υλικά, αρώματα της υπαίθρου, ελαιόλαδο που μοσχοβολά και παραδοσιακές συνταγές που κρατούν τις ρίζες ζωντανές.

Οι σαλάτες που ακολουθούν είναι εμπνευσμένες από την καρδιά της κρητικής διατροφής: δροσερές, εύκολες στην παρασκευή και γεμάτες νοστιμιά. Ιδανικές για να συνοδεύσουν ένα ελαφρύ γεύμα ή να σταθούν ως αυτόνομο πιάτο στα ζεστά μεσημέρια του Ιουλίου.

Ανακάλυψε πώς το παξιμάδι, η ξινομυζήθρα, τα άγρια χόρτα και τα καλοκαιρινά λαχανικά μεταμορφώνονται σε γευστικές εμπειρίες που φέρνουν το νησί στο πιάτο σου.

1. Ντάκος – η παραδοσιακή κρητική σαλάτα

Υλικά:

  • 1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι ή 2 μικρά

  • 2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες

  • 100 γρ. ξινομυζήθρα ή φέτα

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • ρίγανη

  • λίγες ελιές (προαιρετικά)

  • αλάτι (προσοχή αν έχεις φέτα)

Εκτέλεση:

  1. Βρέξε ελαφρώς το παξιμάδι να μαλακώσει.

  2. Τοποθέτησέ το σε πιάτο, ρίξε από πάνω την τριμμένη ντομάτα.

  3. Πρόσθεσε τη μυζήθρα ή τη φέτα, ρίγανη, λάδι και (αν θες) ελιές.

 2. Σαλάτα με κολοκυθάκια, ξινομυζήθρα και δυόσμο

Υλικά:

  • 2 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες (ωμά ή ελαφρώς ζεματισμένα)

  • 100 γρ. ξινομυζήθρα

  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • λίγος φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος

  • χυμός από μισό λεμόνι

  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ανακάτεψε τα κολοκυθάκια με τη μυζήθρα και τα υπόλοιπα υλικά.

  2. Άφησέ τα στο ψυγείο 10-15 λεπτά πριν σερβίρεις.

 3. Χωριάτικη στην κρητική εκδοχή της

Υλικά:

  • ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι

  • ελιές θρούμπες

  • παξιμαδάκια

  • φέτα ή ξινομυζήθρα

  • ρίγανη, κάπαρη (προαιρετικά)

  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Κόψε τα λαχανικά, πρόσθεσε τα παξιμαδάκια και τα υπόλοιπα υλικά.

  2. Ανακάτεψε καλά με ελαιόλαδο και σερβίρισε.

 4. Σαλάτα με βραστά χόρτα και λεμόνι

Υλικά:

  • Σταμναγκάθι ή άλλα άγρια χόρτα (βρασμένα και στραγγισμένα)

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • χυμός λεμονιού

  • αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Βράζεις τα χόρτα για 5-7 λεπτά.

  2. Τα στραγγίζεις και τα περιχύνεις με λάδι και λεμόνι.

  3. Τρώγονται ζεστά ή κρύα.

 5. Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Υλικά:

  • κομμάτια από καρπούζι (χωρίς κουκούτσια)

  • φέτα σε κύβους

  • φύλλα δυόσμου ή βασιλικού

  • λίγος χυμός λεμονιού

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Ανακάτεψε όλα τα υλικά απαλά και σέρβιρε παγωμένη.

  2. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα.