Μπρόκολο: Αξιοποιείστε και μην πετάξετε το κοτσάνι του

Τα μπρόκολα είναι ένα νόστιμο λαχανικό, το οποίο μπορούμε να μαγειρέψουμε και να καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι όταν καθαρίζουμε μπρόκολα, κρατάμε συνήθως τους ανθούς και πετάμε το κοτσάνι. Αυτό όμως, δεν είναι σωστό. Κι αυτό γιατί το κοτσάνι από τα μπρόκολα, είναι ίσως και το νοστιμότερο κομμάτι τους.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το αξιοποιήσουμε και να το καταναλώσουμε, αφού είναι ένα κομμάτι που έχει μία ωραία γλυκύτητα και είναι τραγανό. Αν αφαιρέσουμε το σκληρό του περίβλημα με έναν αποφλοιωτή ή ένα μαχαίρι, θα ανακαλύψουμε μια καρδιά τραγανή, με ήπια, γλυκιά γεύση που θυμίζει φρέσκο λάχανο. Από εκεί και πέρα, οι τρόποι να το αξιοποιήσουμε είναι αρκετοί.

Δείτε παρακάτω κάποιους τρόπους από αυτούς:

  • Να το κόψουμε σε λεπτά μπαστουνάκια ή φέτες και να τα σοτάρουμε στο τηγάνι. Λίγο λεμόνι και λίγο αλάτι αρκούν για να αναδείξουν μία φυσική νοστιμιά.
  • Λεπτοκομμένο μέσα σε πράσινες σαλάτες ή ανακατεμένο με καρότο και μήλο. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα δροσερό.
  • Να το βράσουμε μαζί με τους ανθούς του μπρόκολου, να το πολτοποιήσουμε και να το προσθέσουμε σε διάφορες σούπες λαχανικών.
  • Να γίνει τουρσί μέσα σε ένα απλό μείγμα από ξίδι, νερό, αλάτι και λίγο σκόρδο. Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για όσπρια ή για ένα ποτηράκι ούζο.
  • Ωμό, κομμένο σε λεπτές φέτες, με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Έτσι, έχουμε ένα πολύ γευστικό και τραγανό σνακ.

Κάποιες φορές, μερικά κομμάτια που τείνουμε να πετάμε και να μην τα προτιμάμε, ίσως είναι και τα πλέον νόστιμα και αυτό ισχύει και για το κοτσάνι του μπρόκολου.