Τα μπίζα ή μαναρόλια, είναι ένα ξεχασμένο όσπριο, που τα τελευταία χρόνια στο Θραψανό Πεδιάδας και στο Οροπέδιο Λασιθίου καταβάλλουν μια μεγάλη προσπάθεια αναβίωσης αυτού του σπόρου.
Το συγκεκριμένο φαγητό το μαγειρεύουν στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Υλικά
½ κιλό μπίζα ή μαναρόλια
1 κιλό μελιτζάνες
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
3 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μπίζα και τα βάζουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ.
Την άλλη μέρα, σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα μπίζα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς όμως να λιώσουν.
Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά.
Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα κομμάτια της μελιτζάνας, αφήνουμε να τσιγαριστούν λίγο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το σκόρδο. Όταν είναι μισοψημένες οι μελιτζάνες, προσθέτουμε τα μπίζα, το πιπέρι, το αλάτι και αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το γιαχνί για 20 περίπου λεπτά.
Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, απλά κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά.
*H συνταγή είναι μια ευγενική παραχώρηση από τη Λένα Ηγουμενάκη, πρόεδρο του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας