Άνοια: Τα 6 τρόφιμα που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και την αποτρέπουν

Η άνοια είναι μια προοδευτική κατάσταση που συνδέεται με τη συνεχιζόμενη παρακμή του εγκεφάλου και οδηγεί σε προβλήματα με τη μνήμη και αλλαγές στη συμπεριφορά. Πιο κοινή σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, μπορεί συχνά να θεωρηθεί ως κάτι που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά παραγόντων που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για άνοια. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν κάνοντας ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής.

Μια τέτοια επιλογή τρόπου ζωής είναι η διατροφή. Έχοντας αυτό κατά νου, ένας ειδικός στην καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία αποκάλυψε απλές αλλαγές διατροφής που μπορούν να κάνουν όλοι για να μειώσουν τον κίνδυνο για το σύνδρομο.

Μιλώντας στο podcast για την υγεία «Zoe», ο Δρ. William Li, συγγραφέας του Eat to Beat Your Diet, μοιράστηκε τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με τη δίαιτά τους για να έχουν μια καλύτερη ευκαιρία να αποφύγουν τη δυνητικά θανατηφόρα και εξουθενωτική κατάσταση.

Εξήγησε ότι αντί να περιμένετε μέχρι να προσβληθείτε από άνοια, είναι πολύ καλύτερο να λάβετε προληπτικά μέτρα κάνοντας απλές αλλαγές στη διατροφή σας. Ο Δρ. Li αποκάλυψε επίσης ότι η υγεία του εγκεφάλου σας συνδέεται με την υγεία της καρδιάς και του εντέρου -τα οποία επηρεάζονται όλα από τη διατροφή.

«Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την τροφή ως φάρμακο για να βοηθήσουμε στη θεραπεία και τη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων μας. Αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί. Όλα αυτά είναι ευαίσθητα στη διατροφή μας. Έτσι, μπορούμε να διατηρήσουμε τα αιμοφόρα αγγεία μας υγιή».

Τα 6 τρόφιμα που προτείνει ο ειδικός για να αποτρέψετε την άνοια

Ως εκ τούτου, προέτρεψε τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα από τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • Πολύχρωμα λαχανικά
  • Λιπαρά ψάρια
  • Οστρακόδερμα
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Καφές
  • Τσάι

1. Πολύχρωμα λαχανικά
Τα πολύχρωμα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ισχυρά λόγω του γεγονότος ότι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικού. «Φάτε λαχανικά με χρώματα από το ουράνιο τόξο», συμβούλεψε. «Αυτό το ουράνιο τόξο βοηθά στην επούλωση των αιμοφόρων αγγείων και διατηρεί αυτή την επένδυση ωραία και λεία. Έτσι το αίμα μπορεί να ρέει όσο το δυνατόν καλύτερα».

2. Λιπαρά ψάρια και οστρακόδερμα
Ο Δρ. Li εξήγησε γιατί τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια ήταν τόσο ζωτικής σημασίας. «Τα λιπαρά ψάρια και ακόμη και τα όχι τόσο λιπαρά, ακόμη και τα οστρακοειδή, στην πραγματικότητα βοηθούν στη διατήρηση αυτής της ολισθηρής, λείας, φυσιολογικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου μας, αλλά και για την υγεία της καρδιάς».

3. Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα που περιέχει κακάο και είναι γεμάτη φλαβανόλες είναι επίσης ευεργετική, εξήγησε ο ειδικός. «Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερες φλαβανόλες και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας φλαβανόλες. Η σοκολάτα έχει μελετηθεί και προστατεύει όχι μόνο την υγεία της καρδιάς, αλλά μειώνει τον κίνδυνο άνοιας βελτιώνοντας την υγεία του εγκεφάλου και σε επίπεδο κυκλοφορίας», τόνισε.

4. Τσάι και καφές
Η διατήρηση της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου είναι επίσης ζωτικής σημασίας, κάτι στο οποίο μπορούν να βοηθήσουν το τσάι και ο καφές. «Θέλετε να κρατήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας μακριά από όλα τα επιβλαβή υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και συντηρητικά και χημικές ουσίες που γνωρίζετε ότι θα το βλάψουν», σημείωσε ο ειδικός.

Τέλος, ο Δρ. Li εξήγησε γιατί είναι καλό να φροντίζετε το στομάχι σας. «Αρχικά, μειώνει τη φλεγμονή. Έτσι, η καλύτερη υγεία του εντέρου, η χαμηλότερη φλεγμονή, η καλύτερη υγεία της καρδιάς, η καλύτερη υγεία του εγκεφάλου -εγκέφαλος, καρδιά, έντερο- αρχίζουν και γίνονται ένα ολοκληρωμένο σύστημα».

Πηγή: oloygeia.gr