Αλάτι: Τα 4 καλύτερα είδη για την υγεία

«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε θαλασσινό αλάτι που έχει εξαχθεί από μέρη του κόσμου με πολύ χαμηλά ή μηδενικά μικροπλαστικά», επισημαίνει ο Dr Eric Berg στο κανάλι του στο YouTube.

Τα καλύτερα είδη αλατιού, σύμφωνα με τον Dr Eric Berg είναι:

– το αλάτι Ιμαλαΐων

– το Κελτικό θαλασσινό αλάτι

– το θαλασσινό αλάτι Redmond Real Salt

– το θαλασσινό αλάτι Baja Gold

«Όλοι οι παραπάνω τύποι θαλασσινού αλατιού περιέχουν χλωριούχο νάτριο και ιχνοστοιχεία», συμπληρώνει ο Dr Eric Berg.

Ο ίδιος συμβουλεύει τους συνδρομητές του στο YouTube: «Εάν θέλετε ένα θαλασσινό αλάτι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία, ίσως να πρέπει να αγοράσετε το Baja Gold. Αλλά, εάν χρειάζεστε περισσότερο χλωριούχο νάτριο, οι υπόλοιποι τύποι θαλασσινού αλατιού που ανέφερα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές».

Όσον αφορά το επιτραπέζιο αλάτι, ή χλωριούχο νάτριο, ο Dr Eric Berg τονίζει ότι «έχει μόνο δύο μέταλλα». Την ίδια στιγμή «το θαλασσινό αλάτι έχει από 60 έως 94 μέταλλα. Το κανονικό αλάτι μπορεί επίσης να προέρχεται από πολύ μολυσμένες περιοχές και μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά. Τα μικροπλαστικά μπορούν να επηρεάσουν το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος.

Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στο αλάτι μπορεί πραγματικά να χρειαστεί απλώς να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και να καταναλώνουν περισσότερο κάλιο.

Χρειάζεστε θαλασσινό αλάτι για να υποστηρίξετε ένα υγιές σώμα. Μια ανεπάρκεια νατρίου ή χλωρίου μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους προβλήματα», επισημαίνει.

Οι επιπτώσεις της ανεπάρκειας νατρίου

Σύμφωνα με τον γιατρό, «εάν έχετε έλλειψη νατρίου, μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο αγχωμένοι και να έχετε προβλήματα με τον ύπνο. Η ανεπάρκεια νατρίου μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Το θαλασσινό αλάτι βοηθά επίσης στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επίσης, η έλλειψη νατρίου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Εάν ακολουθείτε την δίαιτα keto και κάνετε διαλείπουσα νηστεία, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε αρκετό θαλασσινό αλάτι. Εάν δεν το κάνετε, θα μπορούσατε να εμφανίσετε συμπτώματα όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση, αφυδάτωση και γενική αδυναμία. Εάν ασκείστε, η ανάγκη σας για θαλασσινό αλάτι αυξάνεται ακόμη περισσότερο».

Πάντως, το αλάτι θα πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο και αφού πρώτα έχουμε συμβουλευτεί τον γιατρό μας, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του οργανισμού μας ανάλογα με την ιατρική μας εικόνα.