Αυτό το σνακ χαμηλών θερμίδων κάνει καλό σε καρδιά και ανοσοποιητικό

Μια πρωτοποριακή μελέτη εξέτασε τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι ενσωματώνουν μανιτάρια στη διατροφή τους ως σνακ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μανιτάρια θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καρδιομεταβολική υγεία, ή ακόμη και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του οργανισμού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση μανιταριών θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης αρκετών ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, που αποτελούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Μπορούν επίσης να προσφέρουν προστασία από καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, η ομάδα ζήτησε πρόσθετη έρευνα για να επιβεβαιώσει ότι τα μανιτάρια ήταν όντως αυτά που πυροδότησαν τα οφέλη στην υγεία.

Οι επιστήμονες συνέστησαν μελλοντικές έρευνες να εξετάσουν πώς οι δημοφιλείς μύκητες επηρεάζουν την ανοσία, κάτι που, όπως σημείωσαν, παραμένει «υπο ελλιπή μελέτη». Αφού εξέτασαν πολυάριθμες μελέτες για την κατανάλωση μανιταριών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν σε πειραματικές δοκιμές ήταν σημαντικά υψηλότερες από την τυπική δημόσια πρόσληψη.

Σε πειραματική έρευνα, οι δόσεις κυμαίνονταν από 13 έως 300 γραμμάρια ημερησίως, περίπου ισοδύναμες με 4,7 κιλά ετησίως στο χαμηλότερο όριο. Αντίθετα, η μέση κατανάλωση μανιταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες κυμαίνεται περίπου στα 1,4 κιλά έως 1,6 κιλά ετησίως. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η ποικιλία των μανιταριών κάνει τη διαφορά. Τα Agaricus bisporus, κοινώς γνωστά ως λευκά και καφέ μανιτάρια ή μανιτάρια portobello, παρείχαν μερικά από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά. Ενώ άλλα είδη όπως το Pleurotus ostreatus (στρείδι) και το Lentinula edodes (σιτάκε) έχουν περιεκτικότητα σε βήτα-γλυκάνη και βιοδραστικά συστατικά. Τα μανιτάρια είναι ένα μοναδικό συστατικό. Έχουν λίγες θερμίδες, αλλά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνες Β, βήτα-γλυκάνη, χιτίνη και L-εργοθειονεΐνη, καθώς και μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.

Ορισμένα μανιτάρια μπορούν ακόμη και να σας δώσουν ώθηση στη βιταμίνη D εάν έχουν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους Βρετανούς κατά τους χειμερινούς μήνες ή για όσους μένουν κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους. Τέλος, η αξιοποίηση της φυσικά έντονης γεύσης των μανιταριών επιτρέπει στους σεφ του σπιτιού να μειώσουν την ποσότητα αλατιού και κορεσμένων λιπαρών που χρειάζονται στα πιάτα τους, κάτι που μπορεί να βοηθήσει όσους ανησυχούν για την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

ΠΗΓΗ: healthstat.gr