Αυτά τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν αύξηση βάρους – Τι έδειξε νέα μελέτη

Αν και πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν διαφορά στο βάρος τους όταν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, οι γιατροί ισχυρίζονται ότι ορισμένοι λόγω της ανησυχίας τους για την πρόσληψη επιπλέον βάρους αποφεύγουν να ακολουθήσουν τη θεραπευτική τους αγωγή για να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία.

Μία νέα μελέτη έρχεται να ρίξει φως στα κιλά που μπορεί να πάρει κάποιος – κατά μέσο όρο – κατά τη λήψη μερικών από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά.

Ένα από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά, η σερτραλίνη, επίσης γνωστή με τις εμπορικές ονομασίες Zoloft και Lustral, συνδέθηκε με μέση αύξηση σχεδόν 0,2 κιλά σε έξι μήνες. Αυτό ισοσυναμεί με 1,46 κιλά μέσα σε 24 μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Χρησιμοποιώντας αυτό το εύρημα ως μέτρο σύγκρισης, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που έπαιρναν εσιταλοπράμη, γνωστή με τις εμπορικές ονομασίες Lexapro και Cipralex, είχαν κατά μέσο όρο 15% αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με τη σερτραλίνη να κερδίσουν τουλάχιστον το 5% του βασικού τους βάρους σε έξι μήνες. Ο κίνδυνος ήταν 14% για την παροξετίνη, που πωλείται με τις ονομασίες Paxil, Aropax, Pexeva, Seroxat, Sereupin και Brisdelle, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ένας ενήλικας μπορεί να παίρνει βάρος κάθε χρόνο

Η ντουλοξετίνη, που πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες Cymbalta, Loxentia και Yentreve, συσχετίστηκε με 10% αυξημένο κίνδυνο ο ασθενής να κερδίσει τουλάχιστον το 5% του αρχικού του βάρους σε σύγκριση με τη σερτραλίνη, ανέφερε η μελέτη.

Μια αύξηση βάρους 5% ή περισσότερο θεωρείται κλινικά σημαντική για την υγεία, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Joshua Petimar, επίκουρος καθηγητής πληθυσμιακής ιατρικής στο Harvard Pilgrim Health Care Institute και το Harvard Medical School στη Βοστώνη.

Ο τυπικός ενήλικας κερδίζει κατά μέσο όρο 1 έως 2 κιλά ετησίως, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία. Αυτή η αύξηση βάρους μπορεί να οφείλεται στη σωματική αδράνεια, το στρες, τον κακό ύπνο και τις κακές επιλογές τροφίμων, όπως η κατανάλωση πάρα πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφών, καθώς και φαρμάκων, λένε οι ειδικοί.

Από 600 γραμμάρια έως 1,5 κιλό κυμαίνεται η επιπλέον πρόσληψη βάρους

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Annals of Internal Medicine σύγκρινε την αύξηση βάρους σε περισσότερους από 183.000 ανθρώπους. Οι ερευνητές εξέτασαν το βάρος στους 6 μήνες, 12 μήνες και 24 μήνες για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 80 ετών όταν άρχισαν να λαμβάνουν ένα αντικαταθλιπτικό για πρώτη φορά.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων, τα άτομα που λάμβαναν εσιταλοπράμη και παροξετίνη πρόσθεσαν κατά μέσο όρο 0,63 κιλά έως έξι μήνες. Μέχρι τους 24 μήνες, το βάρος είχε αυξηθεί κατά 1,63 κιλά για την εσιταλοπράμη και σχεδόν 1,33 κιλά για την παροξετίνη.

Η ντουλοξετίνη συσχετίστηκε με μέση αύξηση 0,55 κιλά στους έξι μήνες και 0,78 κιλά στους 24 μήνες.

Ωστόσο, η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντικά υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο για τη σιταλοπράμη, που πωλείται ως Celexa, την φλουοξετίνη, που πωλείται ως Prozac, ή την βενλαφαξίνη, που πωλείται ως Effexor, Effexor XR, Vensir, Vencarm, Venlalix και Venlablue, σε σύγκριση με τη σερτραλίνη.