Το να πίνουμε νερό είναι απαραίτητο για την αποφυγή της αφυδάτωσης, ιδιαίτερα σαν τις ημέρες του καύσωνα που διανύουμε. Αν, ωστόσο, δεν πίνετε αρκετό νερό, ένας άλλος τρόπος ενυδάτωσης, είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό. Δείτε ποια είναι τα θρεπτικά φρούτα που είναι υψηλά σε περιεκτικότητα σε νερό.
«Η κατανάλωση φρούτων είναι ένας γλυκός τρόπος για να ενισχύσετε τη διατροφή σας και να συμβάλετε στις συνολικές ανάγκες του σώματός σας σε υγρά», αναφέρει η διατροφολόγος από τις ΗΠΑ, Kara Lydon.
Άλλωστε, το να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι ευεργετικό για το σώμα μας. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενυδατωμένοι για τη γενική μας υγεία. Κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, αφού η ζέστη μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η ενυδάτωση βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, προλαμβάνει τις λοιμώξεις, διατηρεί τις αρθρώσεις λιπασμένες, επιτρέπει τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και βελτιώνει τον ύπνο και τη διάθεση. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί θετικοί λόγοι να καταναλώνουμε ενυδατικά φρούτα.
Τα φρούτα έχουν και άλλα πλεονεκτήματα ενυδάτωσης. «Οι φυσικοί ηλεκτρολύτες σε κάποια φρούτα, όπως το κάλιο, μπορεί να βοηθήσουν το νερό να εισχωρήσει πιο γρήγορα στα κύτταρα του σώματος», προσθέτει η Lydon.
Άλλωστε, περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης νερού προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε (όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά) και το υπόλοιπο 80% προέρχεται από τα ροφήματα.
Σίγουρα όμως, οι ανάγκες σε υγρά είναι εξατομικευμένες και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα ή την εργασία σε εξωτερικό χώρο. Δείτε λοιπόν ποια είναι τα φρούτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
1. Καρπούζι
Το καρπούζι έχει 91% περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιο σε κάλιο. Είναι εξαιρετικά ενυδατικό και αποτελεί πηγή γρήγορης ενέργειας λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Ένα κομμάτι περιέχει 1,3 γρ. φυτικών ινών, 26,3 mg βιταμίνης C (σχεδόν 30% της ΣΗΠ), 91 mcg βιταμίνης A και 364 mg καλίου. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τα μάτια και το δέρμα, η C για το ανοσοποιητικό και τα νεύρα, και το κάλιο για την αρτηριακή πίεση και τη νευρική λειτουργία.
2. Φράουλες
Με 91% περιεκτικότητα σε νερό, 3,3 γρ. φυτικών ινών και 97,6 mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι, είναι εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης και αντιοξειδωτικών. Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Απολαύστε τις σκέτες, σε σαλάτες ή σε γιαούρτι με granola.
3. Γκρέιπφρουτ
Περιέχει 91% νερό, 2,2 γρ. φυτικών ινών, 69 mg βιταμίνης C και 278 mg καλίου. Είναι χαμηλό σε θερμίδες (74 θερμίδες/κομμάτι) και ιδανικό για ενυδάτωση και μετά την άσκηση, ειδικά αν συνδυαστεί με πρωτεΐνη, όπως γιαούρτι.
4. Πεπόνι (κανταλούπε)
Με 90% νερό και μόλις 39 θερμίδες ανά φέτα, προσφέρει 1 γρ. φυτικών ινών, 11 mg βιταμίνης C, 237 mcg βιταμίνης Α και 2.780 mcg β-καροτενίου. Το β-καροτένιο βοηθά στη σύνθεση βιταμίνης Α. Δοκιμάστε το σε σαλάτες, με προσούτο ή σε sparkling νερό.
5. Ροδάκινα
Περιέχουν 88% νερό. Ένα μέτριο ροδάκινο προσφέρει 2,6 γρ. φυτικών ινών, 7 mg βιταμίνης C και 42 mcg βιταμίνης A. Είναι γλυκός τρόπος ενυδάτωσης που ταιριάζει πολύ σε σαλάτες με μοτσαρέλα.
6. Σμέουρα (raspberries)
Με 86% νερό, 8 γρ. φυτικών ινών και 32 mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι, είναι εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης και αντιοξειδωτικών. Περιέχουν και 0,8 mg μαγγανίου (36% ΣΗΠ), το οποίο ενισχύει τα οστά και την πήξη του αίματος.
7. Ανανάς
Περιέχει 85% νερό και 79 mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι (88% ΣΗΠ), καθώς και 4,6 γρ. φυτικών ινών. Περιέχει επίσης βρομελίνη, ένζυμο που βοηθά στην πέψη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Απολαύστε τον σκέτο ή σε smoothie με γιαούρτι ή αβοκάντο.
8. Κράνμπερι (cranberries)
Περιέχουν 87% νερό, 3,6 γρ. φυτικών ινών και 14 mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι. Είναι ιδανικά για ενυδάτωση και γεμάτα αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες, σε μπολ με δημητριακά, ή ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.
9. Πορτοκάλια
Με 87% νερό, 97 mg βιταμίνης C και 274 mg καλίου ανά φρούτο, είναι από τις πιο κλασικές επιλογές ενυδάτωσης. Ένα πορτοκάλι προσφέρει πάνω από 3 γρ. φυτικών ινών, σε αντίθεση με τον χυμό που έχει σχεδόν μηδέν. Προτιμήστε το ολόκληρο φρούτο!
10. Βερίκοκα
Με 86% νερό, μόλις 17 θερμίδες, σχεδόν 1 γρ. φυτικών ινών, 3,5 mg βιταμίνης C και 34 mcg βιταμίνης A ανά καρπό, είναι ιδανικά για ενυδάτωση και πλούσια σε αντιοξειδωτικά.