Οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αποτελεσματικά ορισμένες φράσεις για να αποφύγουν ευγενικά την υπερβολική δουλειά, ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την εξουθένωση και το υπερβολικό άγχος.
Όλοι οι άνθρωποι, έχουν ανάγκη από τον μισθό τους, τον οποίο κερδίζουν δουλεύοντας με αφοσίωση. Όμως, όταν εργοδότες ή ακόμη και συνάδελφοι εκμεταλλεύονται την αποτελεσματικότητά τους, μπορεί να προκληθεί μια αλλαγή στη στάση τους.
Και τότε αποφασίζουν να σταματήσουν να τα δίνουν όλα για ανθρώπους που δεν τους εκτιμούν όπως θα έπρεπε. Βάζουν «φρένο» και δεν εξαντλούνται πλέον, για να ικανοποιήσουν τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των άλλων – χωρίς την αντίστοιχη ανταμοιβή. Η εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής ζωής και προσωπικής ευημερίας είναι ουσιώδης για την αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Οι 11 φράσεις που χρησιμοποιούν οι έξυπνοι άνθρωποι για να αποφεύγουν με ευγενικό τρόπο επιπλέον υποχρεώσεις στη δουλειά
- “Θα το ήθελα πολύ, αλλά δεν θα προλάβω”
- “Θα κοιτάξω το πρόγραμμά μου και θα σου πω”
- “Δεν νομίζω πως είμαι ο πιο κατάλληλος για τη δουλειά αυτή, κοίτα αν μπορώ να σε βοηθήσω με άλλον τρόπο”
- “Θα μπορέσω κάποια άλλη στιγμή”
- “Δεν είναι στα καθήκοντά μου, αλλά θα σου πω μερικές ιδέες”
- “Είμαι πολύ πιεσμένος αυτό το διάστημα. Ποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει;”
- “Δεν θέλω να σας καθυστερήσω. Μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποιος άλλος;”
- “Δεν μπορώ να το αναλάβω τώρα, πες μου τι άλλο μπορώ να κάνω”
- “Αν είναι τόσο επείγον, δες ποιος άλλος είναι διαθέσιμος”
- “Δεν θα καταφέρω να το αναλάβω σήμερα”
- “Έχω προτεραιότητες που είναι πιεστικές αυτή την περίοδο”
- “Θα το ήθελα πολύ, αλλά δεν θα προλάβω”
Οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν υπερβολικό φόρτο εργασίας επειδή αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Πολλές εταιρείες εκμεταλλεύονται τις περιορισμένες ευκαιρίες των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, αναθέτοντάς τους περισσότερη δουλειά από ό,τι είχαν αρχικά υπογράψει, προκαλώντας τους σημαντικό άγχος και εξουθένωση.
Οι έξυπνοι άνθρωποι, ωστόσο, γνωρίζουν ήδη ότι οι εργοδότες τους πιθανότατα δεν θα τους απολύσουν απλώς επειδή αρνούνται να αναλάβουν ένα επιπλέον ή αναπάντεχο έργο. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να επιβληθούν, αυτοί οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι η πρόσληψη και η εκπαίδευση ενός νέου υπαλλήλου απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από ό,τι αξίζει.
Έτσι, όσο εκφοβιστικό κι αν είναι, χρησιμοποιούν την εταιρική ορολογία και θέτουν όρια, ώστε οι άλλοι να μην εκμεταλλευτούν την εργατικότητα και την επιμέλειά τους στο μέλλον.
Η αυτοπεποίθηση και η στρατηγική επικοινωνία είναι τα βασικά τους εργαλεία για να προστατεύσουν την ευημερία τους και να διατηρήσουν τον επαγγελματισμό τους.
“Θα κοιτάξω το πρόγραμμά μου και θα σου πω”
Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από το να είσαι προετοιμασμένος για μια χαλαρή μέρα στη δουλειά, και να εμφανιστεί ο εργοδότης ή ο συνάδελφος που θα σε φορτώσει ατελείωτα καθήκοντα. Ήδη καταπονημένοι από τον φόρτο εργασίας τους, οι εργαζόμενοι απογοητεύονται όταν δεν μπορούν να έχουν έστω και μία μέρα για να πάρουν μια ανάσα.
Μια από τις φράσεις που χρησιμοποιούν οι έξυπνοι άνθρωποι για να αποφύγουν ευγενικά περισσότερη δουλειά είναι: «Θα δω το πρόγραμμά μου και θα σου απαντήσω», που στην πραγματικότητα σημαίνει: «Δεν πρόκειται να κοιτάξω το πρόγραμμά μου, αλλά θα σκεφτώ την τέλεια δικαιολογία για να σου πω όχι με ευγενικό τρόπο».
Οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τους εργαζομένους αρκετά για να δουλεύουν ατελείωτες υπερωρίες. Ένα πάρτι με πίτσα ή ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν την ανάληψη περισσότερων καθηκόντων για έναν εργοδότη που δεν αναγνωρίζει ούτε επιβραβεύει επαρκώς τη δουλειά τους.
Ελάχιστοι από αυτούς παίρνουν προαγωγή. Ενώ οι εργοδότες μπορεί να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, δεν θα πρέπει να περιμένουν από τους εργαζομένους να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια για την ίδια αμοιβή. Εάν οι εργοδότες δεν είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους τους, δεν μπορούν να περιμένουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν το ίδιο για την επιχείρηση.
“Δεν νομίζω πως είμαι ο πιο κατάλληλος για τη δουλειά αυτή, κοίτα αν μπορώ να σε βοηθήσω με άλλον τρόπο”
Όλοι έχουμε λάβει ένα απρόσμενο μήνυμα ή τηλεφώνημα από τον εργοδότη μας, ο οποίος μας ζητά να αναλάβουμε ένα project. Κουρασμένοι και χωρίς να έχουμε κάνει διάλειμμα, είναι εύκολο να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να θέλουμε να πούμε στον εργοδότη μας να μας αφήσει ήσυχους.
Όμως, οι έξυπνοι άνθρωποι λένε τα πράγματα όπως έχουν και ακολουθούν την ειλικρίνειά τους με μια προσφορά να βοηθήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που να είναι λογικός. Είναι αυτή η προσέγγιση ιδανική για τον εργοδότη;
Όχι, αλλά οι άνθρωποι καταφέρνουν να διαχειριστούν την ειλικρίνεια καλύτερα από όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology: Γενικά, οι άνθρωποι υπερεκτιμούν το πόσο αρνητικά θα αντιδράσουν οι άλλοι, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να αντέξουν περισσότερη ειλικρίνεια.
Επομένως, παρόλο που μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να θέσετε όρια, μην φοβάστε να πείτε “όχι”. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται αρκετά για να υπερβαίνουν τα όριά τους και να θυσιάζουν την προσωπική τους ευημερία για τη δουλειά τους.
Η προστασία της ψυχικής και σωματικής σας υγείας πρέπει να είναι προτεραιότητα.
“Θα μπορέσω κάποια άλλη στιγμή”
Πόσες φορές έχει νιώσει ένας εργαζόμενος να φτάνει στα όριά του εξαιτίας του καθημερινού άγχους στη δουλειά; Αν είναι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα μία ή δύο φορές τουλάχιστον.
Είναι δυσάρεστο, αλλά πολλοί εργαζόμενοι δεν αισθάνονται αναγνωρισμένοι ή εκτιμημένοι στον ρόλο τους, παρά τις σκληρές προσπάθειές τους. Έτσι, όταν ο εργοδότης τους ή ένας συνάδελφος τους φορτώνει περισσότερη δουλειά, νιώθουν να χάνουν την ψυχραιμία τους.
Μια φράση που χρησιμοποιούν οι έξυπνοι άνθρωποι για να αποφύγουν περισσότερη δουλειά είναι: “Ας το ξαναδούμε αργότερα”. Αυτή ισοδυναμεί με το: “Θα προσπαθήσω να καθυστερήσω και να αποφύγω αυτή τη δουλειά για όσο περισσότερο μπορώ”.
Είναι λυπηρό να το παραδεχόμαστε, αλλά οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν νιώθουν αρκετά άνετα να απορρίπτουν τις υπερβολικές απαιτήσεις του εργοδότη τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να επιλέξουν συνειδητά να συμφωνήσουν, καθώς, σύμφωνα με μια έρευνα του YouGov, το 48% των ανθρώπων ταυτίζεται με τον χαρακτηρισμό ” καλά παιδιά”.
Το να θέτετε όρια και να προστατεύετε την ψυχική σας υγεία είναι απολύτως απαραίτητο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αρνηθείτε ευγενικά επιπλέον απαιτήσεις.
“Δεν είναι στα καθήκοντά μου, αλλά θα σου πω μερικές ιδέες”
Οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους τους να αναλάβουν επιπλέον καθήκοντα, ακόμα κι αν αυτά δεν περιλαμβάνονται στην περιγραφή της θέσης τους. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται παράλογο και προσβλητικό, πολλοί εργοδότες, και ακόμη και συνάδελφοι, δοκιμάζουν τα όρια των εργαζομένων και προσπαθούν να τους δημιουργήσουν ενοχές ώστε να αναλάβουν εργασίες που βρίσκονται εκτός των αρμοδιοτήτων τους.
Παρά την αμηχανία που προκαλεί αυτή η κατάσταση, οι περισσότεροι εργοδότες δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται. Όσο υπάρχει κάποιος να αναλάβει έναν ρόλο για τον οποίο θα μπορούσαν να έχουν προσλάβει ή τουλάχιστον να προάγουν κάποιον, οι εργοδότες θα επιλέγουν να υπερφορτώνουν τους εργαζομένους τους.
Σύμφωνα με το Work Wellbeing Playbook του Indeed για το 2021, το 52% όλων των εργαζομένων αισθάνονται εξουθενωμένοι. Για αυτόν τον λόγο, οι εργαζόμενοι μπορεί να καταφεύγουν σε έξυπνες φράσεις για να αποφύγουν ευγενικά την ανάληψη περισσότερης δουλειάς, αρνούμενοι να καταπονούνται για ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά.
Για να βοηθήσουν τους εργαζομένους να αποφύγουν την εξουθένωση, οι εργοδότες πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι, να προάγουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να επανεξετάσουν τα προνόμια και τα οφέλη που προσφέρουν στους εργαζομένους τους. Ένας υγιής εργασιακός χώρος, ευνοεί τους πάντες.
“Είμαι πολύ πιεσμένος αυτό το διάστημα. Ποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει;”
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν σκληρά, οι εργοδότες τους ζητούν να αναλάβουν περισσότερη δουλειά χωρίς καμία μέριμνα για τις δυνατότητές τους. Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, φράσεις όπως “Είμαι ήδη αρκετά επιβαρυμένος αυτή τη στιγμή. Υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να βοηθήσει;” είναι από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν έξυπνοι άνθρωποι για να αποφύγουν ευγενικά την υπερβολική εργασία.
Κάποιες φορές, είναι απολύτως εντάξει να πει κάποιος “Δεν μπορώ να το κάνω”. Αν και είναι λογικό να θέλει να αναλάβει τη δουλειά για να μην επιβαρύνει άλλους, στην πραγματικότητα επιβαρύνει τον εαυτό του και υπονομεύει την ψυχική του υγεία.
Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Monica Vermani, «Οι επιπτώσεις του χρόνιου εργασιακού στρες και της εξουθένωσης περιλαμβάνουν σωματικά συμπτώματα όπως κόπωση, υπέρταση, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, αλλαγές στην όρεξη, αϋπνία, πονοκεφάλους και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και σοβαρών καρδιακών προβλημάτων».
Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές όταν λέει τα πράγματα όπως έχουν. Εάν κάποιος πραγματικά δεν έχει χρόνο για μια επιπλέον εργασία, θα πρέπει να το δηλώσει. Να θυμάστε: οι εργοδότες δεν ενδιαφέρονται αρκετά για το αν οι υπάλληλοί τους, ίσα που τα βγάζουν πέρα, οπότε γιατί οι εργαζόμενοι να ανησυχούν για το αν θα τους φέρουν σε δύσκολη θέση;
“Δεν θέλω να σας καθυστερήσω. Μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποιος άλλος;”
Στον εταιρικό κόσμο, κάποιες φορές οι άνθρωποι αναγκάζονται να πουν ψέματα για να επιβιώσουν. Μπορεί να παραδεχτούν ότι δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να ολοκληρώσουν μια εργασία, αλλά ο σκοπός της φράσης είναι να φανεί ότι θα δημιουργήσουν περισσότερα εμπόδια – παρά λύσεις.
Ακόμα και αν θεωρηθεί αγενές ή ψευδές, η χρήση της φράσης: “Δυστυχώς, δεν γνωρίζω πώς να αναλάβω αυτήν την εργασία, καθώς είναι έξω από το πεδίο των καθηκόντων μου”, είναι απόλυτα αποδεκτή.
Η προστασία των προσωπικών σας ορίων είναι απαραίτητη για την επαγγελματική σας και προσωπική σας ευημερία.
“Δεν μπορώ να το αναλάβω τώρα, πες μου τι άλλο μπορώ να κάνω”
Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις “όχι” στον εργοδότη μέχρι εκείνος να “πιάσει” το νόημα. Αυτό δεν σημαίνει πως, ο υπάλληλος δεν σέβεται ή δεν θέλει – απλώς, πολλοί εργοδότες ξεχνούν πόσο σκληρά δουλεύουν καθημερινά οι υπάλληλοί τους.
Από τις ανούσια μακρόσυρτες συσκέψεις, μέχρι τις ατελείωτες ώρες για ένα πρότζεκτ, το τελευταίο που θα έπρεπε να αναγκάζεται να κάνει ένας εργαζόμενος είναι υπερωρίες επειδή ο εργοδότης του δεν οργάνωσε σωστά το χρόνο του.
Όχι μόνο αυτό είναι αγχωτικό για τον εργαζόμενο, αλλά μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται ότι δεν τον σέβονται.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Social Psychology, το αίσθημα της έλλειψης σεβασμού οδηγεί σε αύξηση της επιθετικότητας – περισσότερο από το να είναι απλά αντιπαθής. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για το εργασιακό περιβάλλον.
“Αν είναι τόσο επείγον, δες ποιος άλλος είναι διαθέσιμος”
Είναι γνωστό μοτίβο: οι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να αναλάβουν περισσότερη δουλειά, περιμένοντας να παρατήσουν ό,τι κάνουν για να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία τους, και, όταν δεν τα καταφέρνουν όλα, θυμώνουν.
Παρόλο που αυτή η προσέγγιση μπορεί να φαίνεται κάπως απότομη, ο στόχος είναι να υπάρχει σαφής και άμεση επικοινωνία. Πολλοί εργαζόμενοι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και αποφεύγουν να πουν στον εργοδότη ή στους συναδέλφους τους πώς αισθάνονται.
Εάν δεν μπορούν να αναλάβουν επιπλέον δουλειά και ήδη είναι απασχολημένοι, μπορούν να τους ενημερώσουν πως, αν είναι τόσο επείγον, μπορούν να βρουν κάποιον άλλο να το αναλάβει. Αν και οι εργοδότες ίσως να μην είναι ευχαριστημένοι, σπάνια θα απολύσουν έναν πολύτιμο εργαζόμενο για αυτόν τον λόγο. Τα όρια είναι αναγκαία ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την εξουθένωση.
“Δεν θα καταφέρω να το αναλάβω σήμερα”
Είναι εύκολο να μπείτε στον πειρασμό να βρείτε δικαιολογίες. Υπό την πίεση και το άγχος της περάτωσης, ο εργαζόμενος μπορεί να δεχτεί και να κάτσει υπερωρίες προκειμένου να βοηθήσει. Η στρατηγική αυτή, μπορεί να σας γλιτώσει από την εξάντληση και την απλήρωτη εργασία.
Σε κάποιο σημείο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να θέσουν όρια, αλλιώς θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερη δουλειά. Αν και δεν είναι εύκολο, οι έξυπνοι άνθρωποι επιλέγουν τη δύσκολη αλλά ρεαλιστική λύση, επειδή δεν θέλουν να εξαντληθούν.
Μία έξυπνη επιλογή, δεδομένου ότι, η υπερφόρτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική τους απόδοση και ηθική.
“Έχω προτεραιότητες που είναι πιεστικές αυτή την περίοδο”
Οι εργαζόμενοι δεν είναι ρομπότ ούτε μηχανές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τριών ανθρώπων με την αμοιβή ενός. Δυστυχώς, ακόμα και αν αυτό ήταν δυνατό, οι περισσότεροι εργοδότες δεν πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους αρκετά, ούτε για να ζήσουν, πόσω μάλλον για να έχουν ένα “πολυμηχάνημα” στη διάθεσή τους.
Για να είμαστε ειλικρινείς, οι εργαζόμενοι, τις περισσότερες φορές, δεν εκτιμώνται όσο θα έπρεπε. Αντί να ακούν “Συγχαρητήρια” ή να προάγονται όταν η δουλειά τους μιλά από μόνη της, δέχονται επικρίσεις επειδή δεν αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες. Γι’ αυτό άλλωστε, και δεν διαμαρτύρονται.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμούνται ότι, ό,τι κι αν κάνουν, σπάνια θα εκτιμηθούν όσο τους αξίζει. Γι’ αυτό, πρέπει πάντα να επιδιώκουν αυτό που είναι καλύτερο για τους ίδιους, ακόμη κι αν αυτό δυσαρεστεί τον εργοδότη τους.
Πηγή: enikos.gr