συμβάσεις για τα ερευνητικά κέντρα της χώρας υπέγραψαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μία σημαντική «ανάσα» για τα ερευνητικά κέντρα της χώρας αποτελούν οι νέες προγραμματικές συμβάσεις ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι προγραμματικές συμβάσεις προβλέπουν την στήριξη του επενδυτικού προγράμματος με τη μορφή 25ετούς χαμηλότοκου δανείου, καλύπτοντας το 50% της επένδυσης, ενώ το υπόλοιπο ποσό για την αναβάθμιση και επέκταση των Ερευνητικών Κέντρων θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει την υποστήριξη της κατασκευής πολλαπλών ερευνητικών υποδομών, την αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και την προμήθεια υπερσύγχρονου τεχνολογικού, εργαστηριακού και επιστημονικού εξοπλισμού.

Παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών των ανωτέρω Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ αναμένεται να αποφέρει νέες – περισσότερες από 700 -καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, 525 εκ των οποίων απευθύνονται σε ερευνητικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης.

Το γεγονός αυτό υπολογίζεται να συνεισφέρει και στην αντιστροφή του brain drain, καθώς νέοι ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες που είχαν αναζητήσει επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, θα έχουν πλέον την δυνατότητα να διεξάγουν υψηλού επιπέδου έρευνα στην χώρα τους, σε υπερσύγχρονες υποδομές με προδιαγραφές αντίστοιχες με αυτές του εξωτερικού.

Τα 6 Ερευνητικά Κέντρα που θα επωφεληθούν από την συγκεκριμένη δράση είναι τα εξής Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ),  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),  Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμινγκ),  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά» και  Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης, τόνισε: «Με στόχο την ενδυνάμωση του συνόλου των δραστηριοτήτων του, το ΙΤΕ προχωράει στη δημιουργία προς Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης (Innovation and Advanced Training Centre), διεθνούς βεληνεκούς, που θα αποτελεί πυρήνα Επιστημονικής Δραστηριότητας και Εκπαίδευσης.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και προς γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και θα λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπερβαίνει τα 56 εκατ. ευρώ. Είναι δε η μεγαλύτερη που έχει προσελκύσει το Ίδρυμα στην ιστορία του και θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του κτηριακού του αποθέματος. Είμαστε ενθουσιασμένοι, καθώς το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα θα ενισχύσει ινστιτούτα και δομές του Ιδρύματος, σε περιφέρειες στις οποίες το ΙΤΕ έχει παρουσία.

Συγκεκριμένα, το ΙΤΕ χρηματοδοτείται με περισσότερα από 25,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Κόμβου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο προς Κρήτης, 11,4 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Αειφόρου Ενεργειακής Μετάβασης στα Χανιά, 4,1 εκατομμύρια ευρώ για μια Καινοτόμο Εγκατάσταση Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης στην Πάτρα, 12,8 εκατομμύρια ευρώ για μια Υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας στα Ιωάννινα, και 2,2 εκατομμύρια ευρώ για μια Υποδομή στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, και για τη δημιουργία Εργαστηρίου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Ρέθυμνο.

Σε συνδυασμό με πρόσφατη χρηματοδότηση, που υπερβαίνει το 1,8 εκατ. ευρώ, που έλαβε το ΙΤΕ από την περιφέρεια Κρήτης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, και τη δημιουργία δυο φωτοβολταϊκών πάρκων, διασφαλίζεται η ουσιαστική και δυναμική αναπτυξιακή πορεία του Ιδρύματος προς το μέλλον».