Ρομπότ ΑΙ πραγματοποίησε την πρώτη αυτόνομη χειρουργική επέμβαση

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής, πειραματικό ρομπότ πραγματοποίησε αυτόνομα ένα περίπλοκο και λεπτό στάδιο μιας χειρουργικής επέμβασης εξίσου αποτελεσματικά με τους καλύτερους χειρουργούς, ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» στο Μέριλαντ.

Σε αντίθεση με τα σημερινά χειρουργικά ρομπότ, όπως το σύστημα da Vinci που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, το νέο ρομπότ βασίζεται σε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις και προσαρμόζεται σε απρόοπτες επιπλοκές την ώρα της επέμβασης.

Ο Άλεξ Κρίγκερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσιάζει τη μελέτη στο Science Robotics, παρομοίασε το ρομπότ SRT-H με αυτόνομο αυτοκίνητο που «μπορεί να οδηγεί σε κάθε δρόμο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αντιδρώντας έξυπνα σε ό,τι συναντήσει».

«Με την εξέλιξη αυτή περνάμε από τα ρομπότ που μπορούν να εκτελούν συγκεκριμένους χειρουργικούς χειρισμούς σε ρομπότ που πραγματικά κατανοούν τις χειρουργικές επεμβάσεις» υποστήριξε ο Άλεξ Κρίγκερ.

To μοντέλο «μιμητικής μάθησης» του SHR-H εκπαιδεύτηκε παρακολουθώντας βίντεο με επεμβάσεις χολοκυστεκτομής σε νεκρούς χοίρους, τα οποία συνοδεύονταν από επεξηγηματικούς υποτίτλους.

Το ρομπότ έμαθε έτσι να εκτελεί ένα κρίσιμο στάδιο της επέμβασης στο οποίο η χοληδόχος κύστη αφαιρείται από το συκώτι. Η μελέτη αφορά δοκιμές σε οκτώ ζεύγη συκωτιών και χοληδόχων κύστεων από χοίρους.

Πέρυσι, η ομάδα του Κρίγκερ είχε παρουσιάσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στο ρομπότ da Vinci να εκτελεί τρεις βασικές χειρουργικές εργασίες: τον χειρισμό μιας βελόνας, το ράψιμο και το ανασήκωμα ιστών.

Οι χειρισμοί αυτοί είναι πολύ απλούστεροι από την εργασία στην οποία εκπαιδεύτηκε το SRT-H, κατά την οποία πρέπει να αναγνωρίζει τα αγγεία και άλλες ανατομικές δομές, να σταματά την κυκλοφορία του αίματος με κλιπ και να κόβει ιστούς με το νυστέρι.

«Αν και το ρομπότ χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την εργασία σε σχέση με έναν άνθρωπο, τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με αυτά που πετυχαίνει ένας κορυφαίος χειρουργός» ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Παρόλο που λειτουργεί αυτόνομα, το ρομπότ μπορεί επίσης να δέχεται φωνητικές οδηγίες από χειρουργούς όπως «μετακίνησε τον αριστερό βραχίονα λίγο προς τα αριστερά». Το σύστημα μαθαίνει από τις οδηγίες για να βελτιώσει τις επιδόσεις του.

Στο απώτερο μέλλον, λένε οι ερευνητές, αυτόνομα χειρουργικά ρομπότ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, να ελαχιστοποιήσουν τα ανθρώπινα λάθη και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε απομονωμένες περιοχές.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων για την Υγεία, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Πηγή: in.gr