Ένα τμήμα μετεωρίτη από τον Άρη βάρους 25 κιλών με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης σε δημοπρασία από 2 έως 4 εκατομμύρια δολάρια πωλείται από τον οίκο Sotheby’s. Ο λόγος που είναι τόσο ακριβός είναι γιατί είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη που έχει βρεθεί ποτέ στη Γη.
Ο οίκος Sotheby’s στη Νέα Υόρκη θα δημοπρατήσει αυτό που είναι γνωστό ως NWA 16788 την Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας δημοπρασίας με θέμα τη φυσική ιστορία.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο μετεωρίτης αποκολλήθηκε από την επιφάνεια του Άρη από μια τεράστια πρόσκρουση αστεροειδούς πριν ταξιδέψει 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα ως τη Γη, όπου συνετρίβη στη Σαχάρα. Τον βρήκε στον Νίγηρα τον Νοέμβριο του 2023 ένας κυνηγός μετεωριτών, αναφέρει ο οίκος Sotheby’s.
Το κόκκινο, καφέ και γκρι κομμάτι είναι περίπου 70% μεγαλύτερο από το αμέσως επόμενο κομμάτι από τον Άρη που βρέθηκε στη Γη και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 7% όλου του αρειανού υλικού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, αναφέρει ο Sotheby’s.
«Αυτός ο μετεωρίτης είναι μακράν το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη που έχουμε βρει ποτέ», δήλωσε σε συνέντευξή της η Cassandra Hatton, αντιπρόεδρος επιστήμης και φυσικής ιστορίας στον Sotheby’s. «Έτσι, είναι πάνω από το διπλάσιο μέγεθος συγκριτικά με αυτό που προηγουμένως θεωρούσαμε ότι ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη».
Είναι επίσης ένα σπάνιο εύρημα. Υπάρχουν μόνο 400 Αρειανοί μετεωρίτες από τους συνολικά πάνω από 77.000 επίσημα αναγνωρισμένους μετεωρίτες που βρέθηκαν στη Γη, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών.
Η Hatton είπε ότι ένα μικρό κομμάτι του υπολείμματος του κόκκινου πλανήτη αφαιρέθηκε και στάλθηκε σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η προέλευσή του. Ακολούθησε μία σύγκριση με τη χημική σύνθεση των Αρειανών μετεωριτών που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του διαστημικού σκάφους Viking που προσγειώθηκε στον Άρη το 1976, πρόσθεσε. Η εξέταση διαπίστωσε ότι πρόκειται για «ολιβίνη-μικρογαββρικό σεργοτίτη», έναν τύπο Αρειανού πετρώματος που σχηματίστηκε από την αργή ψύξη του Αρειανού μάγματος. Έχει μια κοκκώδη υφή και περιέχει τα ορυκτά πυροξένιο και ολιβίνη,.
Η επιφάνειά του μοιάζει με γιαλί, πιθανώς λόγω της υψηλής θερμότητας που το έκαψε όταν έπεσε στην ατμόσφαιρα της Γης. «Αυτή ήταν λοιπόν η πρώτη ένδειξη ότι δεν επρόκειτο απλώς για κάποια μεγάλη πέτρα που βρέθηκε στο έδαφος», είπε.
Ο μετεωρίτης είχε προηγουμένως εκτεθεί στην Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία στη Ρώμη. Ωστόσο ο Sotheby’s δεν έχει αποκαλύψει τον ιδιοκτήτη.
Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς ο συγκεκριμένος μετεωρίτης «χτύπησε» τη Γη, αλλά εικάζεται ότι συνέβη τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο Sotheby’s.
Η δημοπρασία της Τετάρτης αποτελεί μέρος της Εβδομάδας Geek 2025 του Sotheby’s και περιλαμβάνει 122 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων άλλων μετεωριτών, απολιθωμάτων και ορυκτών υψηλής ποιότητας.
Με πληροφορίες από το AP