Παγκόσμιο Ταμείο για καταπολέμηση AIDS – φυματίωσης – ελονοσίας: Οι περικοπές έπληξαν περισσότερο την πρόληψη από την περίθαλψη

Οι προσπάθειες για την πρόληψη του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης επλήγησαν περισσότερο από τις περικοπές στην παγκόσμια βοήθεια κατά το περασμένο έτος σε σύγκριση με τις υπηρεσίες περίθαλψης των ήδη νοσούντων, σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας παγκόσμιας σύμπραξης για την καταπολέμηση των τριών αυτών θανατηφόρων ασθενειών.

Το γεγονός αυτό έσωσε ζωές βραχυπρόθεσμα, αλλά κινδυνεύει να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μολύνσεων στο μέλλον, δήλωσε ο Πίτερ Σαντς επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που επηρεάστηκαν και το Παγκόσμιο Ταμείο αναγκάστηκαν να εργαστούν σκληρά για να αποτρέψουν κάποια από τα χειρότερα σενάρια μετά την περικοπή της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ και άλλα πλούσια κράτη. Όμως πολλές χώρες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα προγράμματα πρόληψης για να προστατεύσουν την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ήδη ασθενείς.

Επιβράδυνση της προόδου

«Προφανώς, σε ό,τι αφορά τη δυναμική για την εξάλειψη αυτών των ασθενειών ως απειλών για τη δημόσια υγεία, αν χαλαρώσουν οι προσπάθειες πρόληψης, επιβραδύνεται η πρόοδος», δήλωσε ο Σαντς.

Τα σχόλιά του έγιναν ενόψει της δημοσιοποίησης σήμερα της ετήσιας έκθεσης του Παγκόσμιου Ταμείου, που αφορά το έργο του σε περισσότερες από 100 χώρες.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα προγράμματα παροχής περίθαλψης διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, παρά τις περικοπές στη βοήθεια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έλαβε αντιρετροϊκή θεραπεία για τον ιό HIV αυξήθηκε κατά 1,3 εκατ. για να φτάσει το 2025 τα 26,9 εκατ. Παράλληλα 7,4 εκατ. άνθρωποι έλαβαν θεραπεία για τη φυματίωση, αριθμός σχεδόν ίδιος με το 2024. Η διανομή κουνουπιέρων εμποτισμένων με εντομοκτόνο για την πρόληψη της ελονοσίας αυξήθηκε στα 196 εκατομμύρια, από 162 εκατομμύρια.

Όμως τα στοιχεία διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι τα προγράμματα για τη φυματίωση αντιμετώπισαν προβλήματα, ενώ η αντίδραση για την αντιμετώπιση της ελονοσίας παρεμποδίστηκε από την έλλειψη φαρμάκων και καθυστερήσεις στις εκστρατείες πρόληψης.

Σε ό,τι αφορά το HIV, 300.000 λιγότεροι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε φάρμακα προφύλαξης πριν την έκθεση στον ιό σε σχέση με το 2024, γεγονός που τους εξέθεσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Ο Σαντς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της μείωσης της χρηματοδότησης στα ποσοστά μολύνσεων και θανάτων και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δεν θα είναι διαθέσιμα προτού περάσουν πολλοί μήνες.

«Δεν θα ήθελα οι άνθρωποι να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι όλα είναι καλά και ότι θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε με λιγότερα χρήματα», τόνισε. «Το γεγονός ότι τα προγράμματα πρόληψης και για τις τρεις ασθένειες έχουν μειωθεί, θα έχει συνέπειες».