Ίχνη από τσουνάμι της εποχής των δεινοσαύρων διατηρήθηκαν σε κεχριμπάρι

Το κεχριμπάρι είναι γνωστό ότι μπορεί να διατηρήσει έντομα, φυτά, ακόμα και σαύρες, για μια αιωνιότητα. Όπως φαίνεται, όμως, το ημιπολύτιμο υλικό που σχηματίζεται από την απολίθωση ρητίνης δέντρων μπορεί να διατηρήσει και ίχνη φυσικών καταστροφών.

Παραμορφωμένοι όγκοι κερχιμπαριού προσφέρουν ενδείξεις για ένα ή περισσότερα τσουνάμι που σάρωσαν την Ιαπωνία την εποχή των δεινοσαύρων πριν από 115 εκατομμύρια χρόνια.

Είναι πιθανότατα το αρχαιότερο γνωστό τσουνάμι που γνωρίζουμε, αναφέρουν οι ερευνητές στο Scientific Reports.

Η ανακάλυψη ήρθε τυχαία στη διάρκεια γεωλογικής μελέτης σε μια περιοχή κοντά στο Χοκάιντο που κάποτε βρισκόταν στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τα δείγματα περιείχαν ασυνήθιστα μεγάλες συγκεντρώσεις κεχριμπαριού που έδειχνε να είχε στερεοποιηθεί μέσα στο νερό, πριν προλάβει να ξεραθεί από την έκθεση στον αέρα.

Αντί να είναι λεία, τα ημιδιάφανα σωματίδια έφεραν παραμορφώσεις που σύμφωνα με τους ερευνητές πρέπει να προήλθαν από τη βίαιη μετακίνησή τους από την ξηρά προς τη θάλασσα.

«Βρήκαμε μια περίεργη μορφή κεχριμπαριού» σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης Άγια Κουμπότα, γεωλόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τσουκούμπα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, τα ιζηματογενή πετρώματα μέσα στα οποία βρέθηκαν οι αποθέσεις κεχριμπαριού περιείχαν επίσης απολιθωμένα φύλλα, ακόμα και κομμάτια από κορμούς δέντρων.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα υλικά αυτά μεταφέρθηκαν στον βυθό του ωκεανού από τα κύματα ενός ή περισσότερων τσουνάμι την ώρα που υποχωρούσαν από την ξηρά.

Τα ευρήματα έχουν σημασία επειδή τα τσουνάμι δύσκολα αφήνουν ίχνη στο γεωλογικό αρχείο, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι το κεχριμπάρι θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη αυτών των καταστροφικών κυμάτων στο πολύ μακρινό παρελθόν.

«Η αναγνώριση ενδείξεων τσουνάμι είναι γενικά μεγάλη πρόκληση» δήλωσε ο Κουμπότα. «Συνδυάζοντας λεπτομερρείς παρατηρήσεις πεδίου με την εσωτερική δομή του κεχριμπαριού, καταλήξαμε ότι αυτή είναι η πιθανότερη αιτία».

Πηγή: in.gr