Ηράκλειο: Πρωτοποριακή έρευνα του ΙΤΕ για την καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες καύσωνα

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, αναπτύσσει στο κέντρο του Ηρακλείου μία πρωτοποριακή έρευνα που αφορά την αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, ειδικά σε αστικό περιβάλλον.

Ειδικός εξοπλισμός που μετρά ακριβώς τον βαθμό θερμικής καταπόνησης τόσο σε μόνιμους κατοίκους, όσο και σε τουρίστες – οι οποίοι ενδέχεται να μην είναι καθόλου συνηθισμένοι σε ακραίες υψηλές θερμοκρασίες – έχουν τοποθετηθεί σε τρία σημεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στην πλατεία Ελευθερίας, στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Λιοντάρια) και στην πλατεία Δασκαλογιάννη.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μανώλης Παναγιωτάκης, ήδη στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης ο δείκτης καταπόνησης στα Λιοντάρια είχε ξεπεράσει την “κόκκινη γραμμή” με την θερμοκρασία στο σημείο να φτάνει τους 37,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το όριο για να μπορέσει ένας άνθρωπος να εκτελέσει εργασίες υπό τον ήλιο, είναι οι 32,3 βαθμοί. Σύμφωνα με τον ίδιο τα συμπεράσματα που εξάγονται ήδη, θα φανούν χρήσιμα κατεξοχήν στο πεδίο της ιατρικής και κατεξοχήν στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Στόχος του ΙΤΕ είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα έρευνας στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που εμφανίζουν συχνά φαινόμενα θερμικής καταπόνησης, όπως η Αττική, η Θεσσαλική πεδιάδα και η Πελοπόννησος.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr