Ιαπωνία: Οι αρχές φτιάχνουν dating app, για να καταπολεμήσουν την υπογεννητικότητα

Ηνέα πρωτοβουλία των αρχών στην Ιαπωνία ονομάζεται “Tokyo Futari Story” και είναι ακριβώς αυτό: Μια προσπάθεια να δημιουργηθούν ζευγάρια, “futari”, σε μια χώρα όπου είναι όλο και πιο συνηθισμένο να είναι κανείς “hitori”, δηλαδή μόνος.

Ενώ ένας ιστότοπος που προσφέρει συμβουλές και γενικές πληροφορίες για τα πιθανά ζευγάρια είναι ήδη online, μια εφαρμογή γνωριμιών βρίσκεται επίσης υπό ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση ελπίζει να τη λανσάρει αργότερα φέτος. Θα είναι προσβάσιμη μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, δήλωσε αξιωματούχος του Τόκυο την Πέμπτη.

Λεπτομέρειες για τη λειτουργία της δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Οι αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημοσιεύματα ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν ότι η εφαρμογή θα απαιτεί επιβεβαίωση της ταυτότητας, όπως δίπλωμα οδήγησης, τα φορολογικά στοιχεία για την απόδειξη του εισοδήματος και ένα υπογεγραμμένο έντυπο που θα δηλώνει ότι οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να παντρευτούν.


Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 15 προσωπικά στοιχεία, όπως ύψος, επάγγελμα και εκπαιδευτικό υπόβαθρο, τα οποία θα είναι ορατά σε άλλους χρήστες.

Στόχος είναι να δοθεί μια ήπια ώθηση στο σχεδόν 70% των ανθρώπων που θέλουν να παντρευτούν αλλά δεν συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις ή εφαρμογές για να αναζητήσουν σύντροφο», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στην ιαπωνική εφημερίδα The Asahi Shimbun.

Οι γάμοι μειώνονται στην Ιαπωνία,τη στιγμή που το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, 19 Ιουνίου. Πέρυσι έγιναν 474.717 γάμοι, από 504.930 το 2022, ενώ οι γεννήσεις ανήλθαν σε 727.277, από 770.759.

Η πόλη έχει ήδη επενδύσει 1,28 εκατ. δολάρια στην εφαρμογή, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι. Έρχεται εν μέσω μιας πληθυσμιακής κρίσης την οποία ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα χαρακτήρισε ως τη «σοβαρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας».