Η δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών
H δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη

Η Ελληνίδα επιστήμονας θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και διοίκηση της FENS ως η νέα γενική γραμματέας της. Η FENS είναι η φωνή της ευρωπαϊκής νευροεπιστήμης, εκπροσωπώντας περισσότερους από 21.000 Ευρωπαίους νευροεπιστήμονες.

Οι δραστηριότητές της καλύπτουν πέντε ευρείες περιοχές: επιστημονικές συναντήσεις, τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση, ενημέρωση και υπεράσπιση της έρευνας στις νευροεπιστήμες και προώθηση της συμμετοχής επιστημόνων στην ομοσπονδία, ενώ εκδίδει το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Neuroscience.

Η FENS προωθεί τις νευροεπιστήμες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους φορείς χρηματοδότησης και στο ευρύ κοινό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Προωθεί επίσης την ερευνητική αριστεία και διευκολύνει τις ανταλλαγές και τη δικτύωση μεταξύ νευροεπιστημόνων εντός του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και πέραν αυτής.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής έχουν θητεία 4 ετών. Ως εκλεγμένα μέλη, υπηρετούν πρώτα στη Συμβουλευτική Επιτροπή για δύο χρόνια πριν αναλάβουν τον επίσημο ρόλο τους στην Εκτελεστική Επιτροπή για άλλα δύο χρόνια. H δρ. Ποϊράζη υπηρέτησε τη FENS από το 2022-2024 ως εκλεγμένη γενική γραμματέας και από το 2024-2026 ως γενική γραμματέας.

Ποια είναι

Η Παναγιώτα Ποϊράζη είναι διευθύντρια Ερευνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου «Δενδρίτες» στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ).

Έχει πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και διδακτορικό στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Η έρευνά της εστιάζεται στην κατανόηση του ρόλου των δενδριτών σε πολύπλοκες λειτουργίες του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις υπολογιστικής μοντελοποίησης, συχνά σε συνδυασμό με πειράματα.

Έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μεμονωμένοι νευρώνες επεξεργάζονται πληροφορίες, αποκαλύπτοντας το ρόλο των δενδριτών στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων.

Η δρ. Ποϊράζη έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για τα ακαδημαϊκά της επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένης της υποτροφίας του Einsten Foundation Berlin, του Ερευνητικού Βραβείου Alexander von Humboldt Wilhelm Bessel του Humboldt Foundation, του ERC Starting Grant και του βραβείου EMBO YIP, μεταξύ άλλων.

Είναι μέλος του EMBO, ιδρυτικό μέλος του Association of ERC Grantees και ήταν η πρώτη πρόεδρος του Δικτύου Αριστείας FENSKavli. Μάθετε περισσότερα για τη νέα ηγεσία της FENS: https://loom.ly/MFPfPxg .