Εκδήλωση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Βδομάδας Διαστήματος

Εκδήλωση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Βδομάδας Διαστήματος, οργανώνει για πρώτη φορά το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Τμήμα Φυσικής, την ερχόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου μεταξύ 18:00-22:00 (είσοδος από την κεντρική πύλη του τμήματος).

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φοιτητές από την Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, διδακτορικοί φοιτητές, καθώς και εθελοντές, ετοιμάζοντας εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα το Διάστημα για μικρούς και μεγάλους με ελεύθερη είσοδο. Οι εν λόγω δράσεις θα αφορούν άτομα από 6 ετών και άνω.

Παγκόσμια Βδομάδα Διαστήματος

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος είναι ένας διεθνής εορτασμός της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συμβολής τους στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε το 1999 ότι η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος θα εορτάζεται κάθε χρόνο από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου. Αυτές οι ημερομηνίες τιμούν δύο γεγονότα:

α) 4 Οκτωβρίου 1957: Εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης, του Sputnik 1, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος

β) 10 Οκτωβρίου 1967: Η υπογραφή της Συνθήκης για τις Αρχές που διέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και τις Ειρηνικές Χρήσεις του Απώτερου Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και των άλλων Ουράνιων Σωμάτων.

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιστημονικά κέντρα, πλανητάρια, μουσεία, εταιρείες κλπ. Το 2021 έλαβαν χώρα πάνω από 6418 δράσεις παγκοσμίως σε 96 χώρες.

Αυτό το γεγονός συντονίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη με την υποστήριξη της Ένωσης Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος (World Space Week Association). Η WSWA ηγείται μιας παγκόσμιας ομάδας Εθνικών Συντονιστών, οι οποίοι προωθούν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος στις χώρες τους.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος;

* Εκπαίδευση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για τα οφέλη που καρπώνονται από το διάστημα

*Ενθάρρυνση μεγαλύτερης χρήσης του διαστήματος για βιώσιμη και οικονομική ανάπτυξη

*Ενθάρρυνση της δημόσιας υποστήριξης για τα διαστημικά προγράμματα

*Έμπνευση για τους νέους σχετικά με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά

*Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της διαστημικής διάχυσης στο κοινό και της εκπαίδευσης

Κρίνεται σκόπιμο η διεξαγωγή της εκδήλωσης να πραγματοποιηθεί με έως 150 άτομα συνολικά, συνεπώς καλείται κανείς να δηλώσει έγκαιρα την παρουσία του με προκράτηση, διότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: https://www.ia.forth.gr/worldspaceweek2022.