Λέμε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας.
Σε ό,τι αφορά πάντως τη βιολογική ηλικία μας, ο καθρέφτης της μπορεί να είναι μια απλή… selfie μας και το κατάλληλο εργαλείο ΑΙ που θα τη «διαβάσει». Ένα τέτοιο εργαλείο ανέπτυξαν ερευνητές του Mass General Brigham, όπως ανέφεραν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Digital Health».
Με «πυξίδα» τα χαρακτηριστικά του προσώπου
Ονομάζεται FaceAge και βασίζεται σε έναν αλγόριθμο βαθιάς μηχανικής μάθησης ο οποίος υπολογίζει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου με βάση μια φωτογραφία του προσώπου του καθώς και την πιθανή επιβίωση ασθενών με διαφορετικές μορφές καρκίνου με «πυξίδα» τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.
«Κλειδί» η μικρότερη FaceAge σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εκτιμήσουμε τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου με βάση φωτογραφίες του προσώπου του. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι πληροφορίες που προκύπτουν είναι σημαντικές από κλινικής απόψεως» ανέφερε ο Χιούγκο Αερτς, διευθυντής του προγράμματος ΑΙΜ (Artificial Intelligence in Medicine) στο Mass General Brigham, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης και προσέθεσε: «Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι μια φωτογραφία όπως μια απλή selfie περιέχει σημαντικές πληροφορίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς στις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν για τη θεραπεία των ασθενών τους. Το… πόσο φαίνεται κάποιος σε σύγκριση με το πόσο είναι παίζει πράγματι ρόλο – τα άτομα με FaceAge μικρότερη από τη χρονολογική ηλικία τους αποδείχθηκε ότι έχουν πολύ καλύτερη έκβαση μετά από την υποβολή τους σε θεραπεία για τον καρκίνο».
Οι ερευνητές του Mass General Brigham εκπαίδευσαν τον αλγόριθμό τους με χρήση τεχνολογιών βαθιάς μάθησης και αναγνώρισης προσώπου. Ο αλγόριθμος τροφοδοτήθηκε αρχικώς με 58.851 φωτογραφίες υγιών ατόμων οι οποίες προέρχονταν από δημόσιες βάσεις δεδομένων. Στη συνέχεια το εργαλείο ΑΙ δοκιμάστηκε σε μια κοόρτη 6.196 ασθενών με καρκίνο από δύο κέντρα – οι φωτογραφίες των ασθενών είχαν ληφθεί στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ρουτίνας πριν από την έναρξη ακτινοθεραπείας για τη νόσο τους.
Πέντε έτη μεγαλύτερη FaceAge στους ασθενείς
Με βάση τα ευρήματα, σε γενικό πλαίσιο οι ασθενείς με καρκίνο φαίνονταν αρκετά μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς καρκίνο – η FaceAge τους ήταν κατά μέσο όρο περί τα πέντε έτη μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία τους. Μεταξύ των ασθενών, όσο μεγαλύτερη ήταν η FaceAge τόσο χειρότερη ήταν η έκβασή τους, ιδίως στα άτομα που φαίνονταν μεγαλύτερα από 85 ετών – αυτό φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η χρονολογική ηλικία, το φύλο και η μορφή καρκίνου από την οποία έπασχε ο κάθε ασθενής.
Στο πλαίσιο της μελέτης υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες η βιολογική ηλικία που προέκυπτε από την ανάλυση με βάση τη φωτογραφία του προσώπου ήταν πολύ μικρότερη από τη χρονολογική ηλικία. Σε περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο αυτή η διαφορά έκανε τη… διαφορά στην επιβίωση (AIM/ Mass General Brigham)
Οι επιστήμονες πίσω από το FaceAge τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη στον πραγματικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή η ερευνητική ομάδα δοκιμάζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία για την πρόβλεψη νόσων καθώς και για την εκτίμηση της γενικής κατάστασης της υγείας αλλά και του προσδόκιμου ζωής. Στόχος των ερευνητών είναι να επεκτείνουν την έρευνά τους σε πολλά νοσοκομεία ώστε να συμπεριληφθούν ασθενείς σε διαφορετικά στάδια καρκίνου αλλά και να δοκιμαστεί η ακρίβεια του FaceAge σε περιπτώσεις που έχει γίνει πλαστική στο πρόσωπο ή υπάρχει έντονο μακιγιάζ.
Νέος βιοδείκτης με βάση τις φωτογραφίες του προσώπου
«Η έρευνά μας ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση ενός νέου βιοδείκτη με βάση τις φωτογραφίες του προσώπου. Η δυναμική αυτής της τεχνολογίας δεν εξαντλείται στον καρκίνο και στην πρόβλεψη της βιολογικής ηλικίας. Καθώς κατανοούμε ότι πολλές χρόνιες νόσοι αποτελούν ουσιαστικώς νόσους του γήρατος, καθίσταται πολύ σημαντικό να μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τη διαδρομή της γήρανσης κάθε ανθρώπου. Ελπίζω ότι τελικά θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία ως ένα σύστημα πρώιμης ανίχνευσης πλήθους νόσων – ένα σύστημα που θα λειτουργεί σε ένα ισχυρό ρυθμιστικό και ηθικό πλαίσιο – με απώτερο στόχο το να συμβάλλουμε στο να σωθούν ζωές» σημείωσε ο Ρέι Μακ από το πρόγραμμα ΑΙΜ, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης.
Πηγή: in.gr