Υπουργός και υφυπουργός υποδέχθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Campus της Αγίας Παρασκευής
Υπουργός και υφυπουργός υποδέχθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο κέντρο – ορόσημο για την Ελλάδα, το ερευνητικό Campus στην Αγία Παρασκευή βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχθηκαν, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός κ. Μαξιμος Σενετάκης, ο γενικός γραμματέας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο διευθυντής και πρόεδρος του Δημόκριτου κ. Γιώργος Νούνεσης και το επιστημονικό κι ερευνητικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού έγινε μια περιήγηση στα μονοπάτια της τεχνητής νοημοσύνης, της βαθιάς τεχνολογίας, του 6G, της ηλεκτροκίνησης με υδρογόνο και άλλες καινοτομίες που έχουν να επιδείξουν οι επιστήμονες ενός από τα μεγαλύτερα διεπιστημονικά Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας.

Οι υπεύθυνοι των έργων ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα ορόσημα του Κέντρου, όπως:

  • η ίδρυση του Ινστιτούτου Κβαντικής Υπολογιστικής & Κβαντικής Τεχνολογίας (2022),
  • οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ (Ταμείο Ανάπτυξης & Ανθεκτικότητας) και αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών αυτόνομης ψηφιακής παραγωγής, (digital manufacturing) – ένα έργο που περιλαμβάνει και τη συνεργασία του Δημόκριτου με το ΜΙΤ, Center for Bits & Atoms,
  • εμβληματικές δράσεις στην Πράσινη Ναυτιλία και στη νέα γενιά φωτοβολταϊκών.
  • η δημιουργία και ο συντονισμός του Smart Attica, ευρωπαϊκού κόμβου ψηφιακής καινοτομίας μετατρέπει το campus σε έξυπνη πόλη με υποδομές στη ανάλυση μεγάλων δεδομένων, στο διαδίκτυο των αντικειμένων και τις τηλεπικοινωνίες 5 και 6G.

Αναφέρεται ότι η στρατηγική του Κέντρου, περιλαμβάνει την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της Άμυνας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπου ο Δημόκριτος έχει πετύχει σημαντικές διακρίσεις στα πλαίσια προγραμμάτων στο European Defense Fund.

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Campus
Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Campus

Τα τελευταία χρόνια ο Δημόκριτος έχει αναπτύξει εξαιρετική ωριμότητα σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικής επιτάχυνσης – παράδειγμα το τεχνολογικό πάρκο «Λεύκιππος» με τις πενήντα start up εταιρείες που φιλοξενεί, αλλά και το Science Agora (την σύμπραξη με ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΕΚ Αθηνά και ΕΠΙΣΕΥ) για τη μεταφορά της τεχνολογίας που αναπτύσσεται από τα ερευνητικά εργαστήρια στην κοινωνία, με σκοπό την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Η ωριμότητα του Κέντρου σε επιχειρηματική deep tech επιτάχυνση μας έδωσε τη δυνατότητα να επιλεγούμε από το DIANA, το νεοσύστατο Δίκτυο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, ως ένας από τους 9 επιχειρηματικούς επιταχυντές στην Ευρώπη.