Έρευνα δείχνει πως να μειώσουμε εύκολα την πρόσληψη μικροπλαστικών κατά 90%

Τα μικροπλαστικά είναι παντού, καθιστώντας την επαφή μαζί τους αναπόφευκτη.

Παρ΄όλα αυτά, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα οι άνθρωποι να μειώσουμε, τουλάχιστον, την έκθεσή μας σε αυτά, ώστε να προστατέψουμε την υγεία μας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, υπάρχει μια μικρή αλλαγή που μπορεί να μειώσει την πρόσληψή σας κατά περίπου 90%,.

Ειδικότερα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την έκθεσή σας είναι να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό που βρίσκεται στα πλαστικά μπουκάλια.

«Η μετάβαση από το εμφιαλωμένο νερό στο νερό βρύσης θα μπορούσε να μειώσει την πρόσληψη μικροπλαστικών από 90.000 σε 4.000 σωματίδια ετησίως, καθιστώντας την μια αποτελεσματική παρέμβαση», έγραψαν οι ερευνητές.

Εκτός από την κατανάλωση λιγότερου εμφιαλωμένου νερού, μπορείτε επίσης να μειώσετε το αλκοόλ και τα θαλασσινά, καθώς και τα δύο αποτελούν «σημαντικές διατροφικές πηγές μικροπλαστικών».

Μερικές ακόμη συμβουλές περιλαμβάνουν τη διακοπή της θέρμανσης και της αποθήκευσης τροφίμων σε πλαστικά δοχεία, την αποφυγή των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων και των φακέλων τσαγιού που περιέχουν πλαστικό και τον περιορισμό της κατανάλωσης κονσερβοποιημένων τροφίμων.

«Παρόλο που η πλήρης αποφυγή της έκθεσης σε μικροπλαστικά και νανοπλαστικά (MNP) πιθανότατα θα παραμείνει ένα ανέφικτο τελικό σημείο, δεδομένου της πανταχού παρουσίας τους στο περιβάλλον, νέες μελέτες υποδεικνύουν εφικτές οδούς με τις οποίες η διαιτητική πρόσληψη μπορεί να μειωθεί ή η αποβολή τους να βελτιωθεί», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επηρεάζουν την ανθρώπινη βιολογία

Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία μικροπλαστικών έχεισυνδεθεί με καρδιακές προσβολές και καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και με «οξειδωτικό στρες, φλεγμονή, ανοσοποιητική δυσλειτουργία, αλλοιωμένο βιοχημικό/ενεργειακό μεταβολισμό, μειωμένο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ανώμαλη ανάπτυξη οργάνων, διαταραγμένες μεταβολικές οδούς και καρκινογένεση», ανέφερε η εφημερίδα Genomic Press, παραθέτοντας αυτή τη μελέτη.

«Υπάρχουν τόσα πολλά άγνωστα, αλλά βλέπουμε περισσότερα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την ανθρώπινη βιολογία», δήλωσε στο άρθρο του ο Μπερνάρντο Λέμος, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής επιγενετικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Πηγή: in.gr