Διαστημικό σκάφος σοβιετικής εποχής αναμένεται να πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη την επόμενη εβδομάδα

Ένα διαστημικό σκάφος σοβιετικής εποχής, που είχε σχεδιαστεί για να προσεδαφιστεί στην Αφροδίτη τη δεκαετία του 1970, αναμένεται να πέσει σύντομα ανεξέλεγκτα πίσω στη Γη.

Είναι ακόμη νωρίς για να καθοριστεί πού θα καταλήξει αυτή η μάζα μετάλλου μισού τόνου ή πόσο μεγάλο μέρος της θα επιβιώσει από την επανείσοδο, σύμφωνα με ειδικούς στην παρακολούθηση διαστημικών συντριμμιών.

Ο Ολλανδός επιστήμονας Μάρκο Λάνγκμπρουκ προβλέπει ότι το αποτυχημένο διαστημικό σκάφος θα επανεισέλθει περίπου στις 10 Μαΐου. Υπολογίζει ότι, αν παραμείνει άθικτο, θα προσκρούσει με ταχύτητα 150 μιλίων την ώρα (242 χλμ/ώρα).

«Αν και δεν είναι χωρίς κινδύνους, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά», δήλωσε ο Λάνγκμπρουκ σε email του.

Το Κόσμος 482 και η αποτυχημένη αποστολή στην Αφροδίτη

Το αντικείμενο είναι σχετικά μικρό και, ακόμη κι αν δεν διαλυθεί, «ο κίνδυνος είναι αντίστοιχος με εκείνον μιας τυχαίας πτώσης μετεωρίτη, κάτι που συμβαίνει αρκετές φορές κάθε χρόνο. Έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να σας χτυπήσει κεραυνός κατά τη διάρκεια της ζωής σας», είπε.

Η πιθανότητα το διαστημικό σκάφος να χτυπήσει κάποιον ή κάτι είναι μικρή, πρόσθεσε. «Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς».

Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος που είναι γνωστό ως Κόσμος 482 το 1972, ως μέρος μιας σειράς αποστολών προς την Αφροδίτη. Όμως δεν κατάφερε να φύγει από τη γήινη τροχιά λόγω βλάβης στον πύραυλο.

Το μεγαλύτερο μέρος του έπεσε μέσα σε μία δεκαετία. Όμως ο Λάνγκμπρουκ και άλλοι πιστεύουν ότι η κάψουλα προσεδάφισης — ένα σφαιρικό αντικείμενο διαμέτρου περίπου 1 μέτρου — περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε μια πολύ ελλειπτική τροχιά για τα τελευταία 53 χρόνια, κατεβαίνοντας σταδιακά σε ύψος.

Είναι πολύ πιθανό ότι το διαστημικό σκάφος βάρους σχεδόν 500 κιλών θα επιβιώσει από την επανείσοδο. Έχει κατασκευαστεί για να αντέχει στην κάθοδο μέσα από την πυκνή σε διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, εξήγησε ο Λάνγκμπρουκ από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι το σύστημα αλεξιπτώτου θα λειτουργεί μετά από τόσα χρόνια. Η θερμική ασπίδα μπορεί επίσης να έχει υποστεί φθορά μετά από τόσο καιρό σε τροχιά.

Θα ήταν καλύτερα αν η θερμική ασπίδα αποτύγχανε, καθώς αυτό θα προκαλούσε την καύση του διαστημικού σκάφους κατά τη διάρκεια της καθόδου του στην ατμόσφαιρα, δήλωσε ο Τζόναθαν ΜακΝτόουελ από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ–Σμιθσόνιαν. Αλλά αν η ασπίδα αντέξει, «θα επανεισέλθει άθικτο και θα έχετε ένα μεταλλικό αντικείμενο μισού τόνου να πέφτει από τον ουρανό».

Το διαστημικό σκάφος μπορεί να επανεισέλθει οπουδήποτε ανάμεσα σε 51,7 μοίρες βόρειου και νότιου γεωγραφικού πλάτους — δηλαδή από το Λονδίνο και το Έντμοντον στον Καναδά έως και το Ακρωτήριο Χορν στη Νότια Αμερική. Αλλά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλύπτεται από νερό, «είναι πολύ πιθανό να καταλήξει όντως σε κάποιον ωκεανό», είπε ο Λάνγκμπρουκ.

Το 2022, ένας κινεζικός προωθητικός πύραυλος επέστρεψε ανεξέλεγκτα στη Γη και το 2018 ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ-1 επανεισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό μετά από ανεξέλεγκτη πτώση.

(Με πληροφορίες του Guardian)