Φανταστείτε να υπήρχε ένα απλό εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να δείξει πόσο γρήγορα γερνάμε ήδη από τη μέση ηλικία, όταν είμαστε σε γενικό πλαίσιο πιο υγιείς και έχουμε χρόνια μπροστά μας ώστε να κάνουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις που θα βάζουν κατά το δυνατόν «φρένο» στη γήρανση.
Τη φαντασία έκαναν πραγματικότητα ερευνητές των Πανεπιστημίων Ντιουκ, Χάρβαρντ καθώς και του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, όπως ανέφεραν στο «Nature Aging».
Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα δημόσια διαθέσιμο εργαλείο το οποίο μπορεί να «δει» σε μία και μόνο μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου ενός μεσήλικου τον ρυθμό της γήρανσης του εγκεφάλου του (και όχι μόνο) και να προβλέψει τον κίνδυνο άνοιας και άλλων νόσων του γήρατος ακόμη και δεκαετίες πριν από την εμφάνισή τους.
Για να αναπτύξουν αυτό το «έξυπνο ρολόι της γήρανσης» οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 1.037 άτομα που παρακολουθούνταν από τη γέννησή τους το 1972-1973 στο πλαίσιο της Dunedin Study, η οποία πήρε το όνομά της από την πόλη Ντούνεντιν της Νέας Ζηλανδίας όπου ζούσαν οι εθελοντές.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ερευνητές της μελέτης Dunedin εξέταζαν τους εθελοντές για αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, στον Δείκτη Μάζας Σώματος, στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης αλλά και στη νεφρική και πνευμονική λειτουργία, μεταξύ άλλων παραμέτρων. Το μοτίβο των παρατηρούμενων αλλαγών όλων αυτών των δεικτών της υγείας οδήγησε στην ανάπτυξη ενός σκορ σχετικά με την ταχύτητα της γήρανσης του κάθε ατόμου.
Το νέο εργαλείο που ονομάστηκε DunedinPACNI, εκπαιδεύθηκε ώστε να εκτιμά τον ρυθμό της γήρανσης αναλύοντας μία και μόνο μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, η οποία είχε διενεργηθεί σε 860 συμμετέχοντες της Dunedin Study όταν εκείνοι ήταν 45 ετών.
Στη συνέχεια το DunedinPACNI χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου και άλλων ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική.
Αυτό που είδαν οι ερευνητές – και φάνηκε να ισχύει για όλους τους εθελοντές των διαφορετικών εθνικοτήτων – ήταν ότι τα άτομα που γερνούσαν ταχύτερα με βάση το σκορ εμφάνιζαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ καθώς και ταχύτερη συρρίκνωση του ιππόκαμπου, περιοχής του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη μνήμη.
Ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νοητική φθορά χρόνια αργότερα. Ηταν χαρακτηριστικό ότι σε μια από τις αναλύσεις τους οι ερευνητές εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου 624 ατόμων ηλικίας 52-89 ετών από τη Βόρεια Αμερική.
Οπως προέκυψε, τα άτομα τα οποία το εργαλείο DunedinPACNI έδειξε ότι γερνούν ταχύτερα είχαν 60% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι ερευνητές είδαν επίσης ότι όσοι γερνούσαν ταχύτερα με βάση το εργαλείο ήταν πιο ευάλωτοι σε καρδιακά επεισόδια, πνευμονοπάθειες ή εγκεφαλικά. Συνολικά είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με χρόνια νόσο καθώς και 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβιώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με όσους γερνούσαν πιο αργά.
«Ελπίζουμε ότι το νέο αυτό εργαλείο θα αποτελέσει κλειδί στην πρόβλεψη του κινδύνου νόσων – ιδίως της Αλτσχάιμερ και των συναφών της μορφών άνοιας – προσφέροντας καλύτερη διαχείριση της εξέλιξής τους» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Ντιουκ Αχμέντ Χαρίρι.
Πηγή: tovima.gr