Η ομάδα iGem Crete
Η ομάδα iGem Crete αποτελείται από 14 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το πάθος τους είναι η επιστήμη τους και δεν το κρύβουν. Έγιναν μια ομάδα και ήδη έχουν στο βιογραφικό τους ένα ασημένιο μετάλλιο!

Τα μέλη της iGem Crete θέλουν να συστήσουν στο ευρύ κοινό τη μεγάλη τους αγάπη, τη συνθετική βιολογία και οργανώνουν μία εκδήλωση το ερχόμενο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς από 5 ετών ενώ οι δράσεις απευθύνονται και σε ενήλικες.

Θα τεθούν οι εξής ερωτήσεις και θα απαντηθούν με πειράματα και άλλες τεχνικές:

Πόσο καθαρά είναι τα χέρια σου; Μπορείς να κλέψεις το DNA μιας φράουλας; Ήξερες για την οδοντόκρεμα του ελέφαντα; Πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι μια καυτή πατάτα; Το μέλος της ομάδας Σωτήρης Μαρίνος εξηγεί στην «Π» πως στόχος είναι τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να μυηθούν στον κόσμο της συνθετικής βιολογίας.

Θα γίνουν δράσεις, όπως χειροτεχνίες, ζωγραφιές, αλλά και πειράματα.

Αντίστοιχη εκδήλωση είχε γίνει και πέρσι, όπου είχαν τεθεί στο επίκεντρο τα μικρόβια.

Η ομάδα αποτελείται από 14 φοιτητές και δύο υπεύθυνους καθηγητές, είναι οι

Παναγιώτης Σαρρής (επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας), Άννα Μητράκη (καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών), Σωτήρης Μαρίνος (Team Leader/ Wet Lab), Κυριάκος Μαυρίδης (Head of Wet Lab), Άρης Λογοθέτης (Wet Lab), Ιόλη Διαμάντη (Wet Lab), Δέσποινα Λαζαρίδου (Wet Lab), Χρυσιάννα Ψαρολογάκη (Head of Human Practices), Μαρία Μπάνου (Human Practices), Ιωάννης Πετροσιάν (Human Practices), Γιώργος Αγγελάκης (Head of Fundraising), Χριστίνα Χατζηχρυσού (Fundraising), Κατερίνα – Ειρήνη Ζαχαριά (Fundraising), Ισίδωρος Χατζηχρυσός (Head of Dry Lab), Μπάμπης Ντίγκος (Dry Lab), Σοφία Χατζηαβραάμ (Social Media) και Σταύρος Σκρεπετός (Advisor).

Ο διαγωνισμός ήταν απλώς η αφορμή!

O iGEM (International Genetically Engineered Machine) αποτελεί έναν ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αφιερώνεται στην εξέλιξη της συνθετικής βιολογίας μέσω της εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της προώθησης μιας ανοιχτής, συνεργατικής κοινότητας και ενός φιλικού διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2003 στο MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης) με τη συμμετοχή πέντε μόνο ομάδων.

Συνάντηση των ομάδων iGEM το 2016 στη Βοστώνη των Η.Π.Α.

 

Μέχρι σήμερα αριθμεί πάνω από 3600 διαγωνιζόμενες ομάδες και 70.000 συμμετέχοντες. Κάθε χρόνο περίπου 350 ομάδες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον εν λόγω διαγωνισμό και καλούνται να υλοποιήσουν ένα επιστημονικό έργο χρησιμοποιώντας τεχνικές της συνθετικής βιολογίας, το οποίο θα παρουσιάσουν στον τελικό διαγωνισμό, και για το οποίο θα κριθούν από μια επιτροπή επιφανών επιστημόνων τόσο για την πρωτοτυπία και το αντίκτυπο του έργου τους στην κοινωνία όσο και για τις παράλληλες δράσεις τους που στοχεύουν στην προώθηση της Συνθετικής Βιολογίας στο κοινό.

Συνθετική βιολογία

Η Συνθετική Βιολογία είναι ένας διεπιστημονικός κλάδος που συνδυάζει επιστήμες όπως η Βιολογία, η Χημεία, η Επιστήμη Υπολογιστών και η Μηχανική. Στόχος της είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων μέσω της χρήσης καινοτόμων βιοτεχνολογικών προσεγγίσεων.

Ο κλάδος αυτός της επιστήμης, παρόλο που είναι σχετικά πρόσφατος έχει ήδη κερδίσει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως το 2016, περισσότερες από 350 εταιρείες σε 40 χώρες, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενεπλάκησαν ενεργά με εφαρμογές της συνθετικής βιολογίας.

Ακόμα, στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρείται μια εκθετική αύξηση των δημοσιεύσεων που είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται με τον κλάδο αυτό.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετοχής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε αυτόν τον παγκόσμιο, διεθνούς κύρους διαγωνισμό, αφού δεν θα μπορούσε να λείπει καθώς κατέχει μία εξέχουσα θέση στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και της τεχνογνωσίας, προπορεύεται σε καινοτόμα εγχειρήματα, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο και υποστηρίζει και προωθεί δράσεις πέραν του καθιερωμένου προγράμματος διδασκαλίας.

Οι διακρίσεις  ήρθαν νωρίς!

Η ομάδα στελεχώνεται από προπτυχιακούς φοιτητές Βιολογίας, Επιστήμης Υπολογιστών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών και συγκροτήθηκε το 2020 με την υποστήριξη της πρυτανείας και του συνολικού δυναμικού του πανεπιστημίου.

Βασικός και καίριος στόχος της είναι κάθε χρόνο να επιδιώκει την υλοποίηση ενός έργου με άμεση εφαρμογή στην αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

Τα μέλη της ομάδας εξηγούν πως «στο πλαίσιο της περσινής μας συμμετοχής στον διαγωνισμό, θελήσαμε να δούμε λίγο πιο μακριά από το σύνθημα του διαγωνισμού, (local problems solved by local people) καθώς το πρόβλημα της πανδημίας είχε υπερκαλύψει, την δεδομένη στιγμή, οποιοδήποτε άλλο. Πιο συγκεκριμένα, επιθυμούσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να πετύχουμε τα παρακάτω:

Καθολική ισότητα στον διαμοιρασμό εμβολίων ανά τον κόσμο, πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, μέσω της ενίσχυσης του concept του One Health. Διευκόλυνση τροποποιήσεων στα εμβόλια για ταχύτατη προσαρμογή σε αλλαγές των συνθηκών όπως νέες μεταλλάξεις. Δημιουργία ενός εμβολίου το οποίο δεν θα χρειαζόταν ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό για την χορήγησή του.

Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε ένα βρώσιμο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. Με απλά λόγια, θα προκαλούσαμε την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των κυττάρων άμυνας του επιθηλίου του εντέρου και την παραγωγή αντισωμάτων. Μέχρι και τη λήξη του περσινού κύκλου του διαγωνισμού, είχαμε καταφέρει να παρατηρήσουμε σημαντικά ποσοστά επιτυχημένης ανοσοενεργοποιήσης σε ποντίκια.

Στον διαγωνισμό αυτόν καθ’ αυτόν καταφέραμε να αποσπάσουμε το ασημένιο μετάλλιο, ωστόσο θεωρούμε εξίσου σημαντικές κι άλλες διακρίσεις που λάβαμε μέσα στη χρονιά όπως τη συμπερίληψη μελών της ομάδας μας στην ελληνική λίστα του Forbes 30 Under 30 και την βράβευσή μας από έναν μεγάλο υποστηρικτή μας, την Pfizer Hellas».

Το επόμενο βήμα

Η δημιουργία ενός διαγνωστικού τεστ για το οικονομικά σημαντικό φυτοπαθογόνο TSWV είναι το επόμενο project της ομάδας. Τι σημαίνει αυτό; «Θα αξιοποιήσουμε πρωτεΐνες που περιέχουν LLR μοτίβα, οι οποίες εμφανίζουν ποικιλότητα συγκρίσιμη με αυτήν των αντισωμάτων, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προσδένουν επιφανειακούς παράγοντες με υψηλή συγγένεια.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματός μας θα προχωρήσουμε σε κατασκευή διαγνωστικού εργαλείου όμοιας τεχνολογίας με το self-test, η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί με ευκολία από τον αγρότη για τη διάγνωση των πιθανά μολυσμένων φυτών του.

Από βιβλιοθήκη κλώνων των γονιδίων τους, θα κάνουμε διαλογή με βάση τη συγγένειά τους με τα επίτοπα ενδιαφέροντος και ύστερα θα δοκιμάσουμε τις επιλεγμένες πρωτεΐνες για να εξακριβώσουμε την ειδικότητά τους προς τα επίτοπα αυτά. Για την ολοκλήρωση του προγράμματός μας θα προχωρήσουμε σε κατασκευή διαγνωστικού εργαλείου όμοιας τεχνολογίας με το self-test, η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί με ευκολία από τον αγρότη για τη διάγνωση των πιθανά μολυσμένων φυτών του.

Ωστόσο, η στόχευση της TSWV θα πραγματοποιηθεί απλά για το Proof of Concept που απαιτεί ο διαγωνισμός. Παρόλο που όντως το φυτοπαθογόνο αυτό είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα ηομάδα iGEM Crete στοχεύει σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Αυτό που πρακτικά η ομάδα θα καταφέρει με το Project αυτό είναι:

Nα εισαγάγει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σε μια νέα γενιά διαγνωστικών ελέγχων η οποία βασίζεται στα LLRs και όχι στα αντισώματα.

H κατασκευή διαγνωστικών εργαλείων πλέον να είναι μια γρήγορη, προσαρμόσιμη διαδικασία που μπορεί να στοχεύσει χιλιάδες επιτόπους ασθενειών όπως ακριβώς και με τα αντισώματα.

Η διαφορά έγκειται στην ταχύτητα παραγωγής των διαγνωστικών εργαλείων και στην δυνατότητα, πλέον, όλα τα διαγνωστικά τεστ να διενεργώνται από τον άμεσα ενδιαφερόμενο» αναφέρουν τα μέλη της.