Λύσεις για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές σε ενέργεια και βασικά προϊόντα επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Τις κατάλληλες λύσεις που θα μπορέσουν να μετριάσουν τα προβλήματα σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, αναζητά η κυβέρνηση, με τους αρμόδιους υπουργούς να έχουν βάλει πλέον κάθε δυνατή λύση στο τραπέζι.

Ειδικότερα αναφορικά με τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους λογαριασμούς ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής θα καλυφθεί από την κυβέρνηση σε ποσοστό έως και 80%, διευκρινίζοντας ωστόσο πως είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί η ακρίβεια στο 100%. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι όσο διαρκούν οι εξαιρετικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και καυσίμων σε διεθνές επίπεδο, τόσο θα διατηρούνται και οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός πως το 50% του ρεύματος στην Ελλάδα προέρχεται από φυσικό αέριο, ενώ έκανε σαφές πως υπάρχει ειδική μέριμνα για 1.250.000 μικρές επιχειρήσεις που οι επιδοτήσεις θα είναι ακόμα υψηλότερες.

Παρ’ όλα αυτά πάντως, ο υπουργός διευκρίνισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως ευρωπαϊκό και θα δίνουν συνολικές λύσεις.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά είδη πρώτης ανάγκης, το οποίο και είχε πριν από μικρό σχετικά διάστημα απορρίψει ως ανεδαφικό.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη, το οποίο ωστόσο πρέπει να κοστολογηθεί και να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως της κυβέρνησης διαπιστώνει πως το μέγεθος των προβλημάτων είναι τέτοιο, που αν δεν δοθούν λύσεις σε επίπεδο μειώσεων φόρων, η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να εκτροχιαστεί.

«Το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι και η μείωση του ΦΠΑ εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Εξ όσων γνωρίζω μελετάται να μειωθεί σε ορισμένα είδη στο 6%. Πρέπει δώσουμε λίγο χρόνο να δούμε πως θα πάνε τα μέτρα που ψηφίσαμε, πρέπει να χειριστούμε αυτή την κρίση σαν μαραθωνοδρόμοι και όχι σαν “κατοστάρηδες”».

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται τα ονόματα εταιρειών που αισχροκερδούν προκειμένου οι καταναλωτές να τις γνωρίζουν.