γιατροί

Ισχυρά οικονομικά κίνητρα υπόσχεται το Υπουργείο Υγείας στους προσωπικούς γιατρούς όπως ανέφερε ο χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου «Γιατρός για όλους», η μηνιαία αποζημίωση ενός προσωπικού γιατρού θα κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ για κάθε πολίτη τον οποίο θα αναλάβει να παρακολουθεί.

Με δεδομένο ότι σε κάθε προσωπικό γιατρό θα μπορούν να εγγραφούν έως 2.000 πολίτες, αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία αμοιβή ενός προσωπικού γιατρού θα μπορεί να φθάσει –στην ακραία περίπτωση που «πιάσει» το ανώτατο όριο των εγγεγραμμένων και αναλάβει μόνο ασθενείς με προβλήματα υγείας που χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση– ακόμα και σε 8.000 ευρώ.

Το ακριβές ύψος της κατά κεφαλήν αποζημίωσης θα εξαρτάται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που παρακολουθεί ο προσωπικός γιατρός, όπως η ηλικία και η κατάσταση της υγείας.

Για παράδειγμα, με 40 ευρώ θα αμείβεται ο προσωπικός γιατρός για τον κάθε εγγεγραμμένο μεγάλης ηλικίας και με σοβαρά προβλήματα υγείας που εκ των πραγμάτων θα χρειάζεται συχνή φροντίδα, ενώ με 20 ευρώ θα αμείβεται για το κάθε νέο και υγιές άτομο το οποίο θα παρακολουθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά οι γιατροί του ΕΣΥ που θα αναλάβουν καθήκοντα προσωπικού γιατρού θα αποζημιώνονται με τον μισθό που λαμβάνουν ούτως ή άλλως από το Δημόσιο για 1.500 εγγεγραμμένους πολίτες και για τους υπόλοιπους 500 θα αμείβονται κατά κεφαλήν.

Η ακριβής διαβάθμιση της κατά κεφαλήν αμοιβής του προσωπικού γιατρού θα προκύψει έπειτα από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και θα περιγραφεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σε διάστημα ενός μηνός από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι ο νέος τρόπος αμοιβής του προσωπικού γιατρού θα λειτουργήσει ως κίνητρο ώστε ο ίδιος ο γιατρός να θέλει να αναλάβει όσο περισσότερους πολίτες γίνεται. Σημειώνεται ότι σήμερα κάθε οικογενειακός γιατρός λαμβάνει 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν απέτυχαν παταγωδώς

«Σήμερα στη χώρα μας κάποιος φροντίζει την υγεία του μόνο αν ενδιαφέρεται ο ίδιος. Αν του συμβεί κάτι, θα σηκώσει ένα τηλέφωνο θα πει ποιο γνωστό έχω άσχετης ειδικότητας για να με καθοδηγήσει. Πρέπει να υπάρχει προσωπικός γιατρός», είπε -μεταξύ άλλων- ο κ. Πλεύρης.

Και πρόσθεσε: «Γίνανε προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά απέτυχαν παταγωδώς και για το λόγο αυτό είναι στις υποχρεώσεις που έχουμε.

Απέτυχαν και έφεραν σε χειρότερη θέση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η μεταρρύθμιση του 2017 οδήγησε 1.900 συμβεβλημένους να φύγουν από το σύστημα και μείνανε 800».

Κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας “Γιατρός για όλους” στην ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.