Υπόθεση Κορκονέα: Εισαγγελική πρόταση για επιστροφή στη φυλακή
Αν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση ο Κορκονέας επιστρέφει στο κελί

Να αναιρεθεί η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πρότεινε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας.

Στη δικαστική αίθουσα, παρούσες ήταν η μητέρα του άτυχου 15χρονου Τζίνα Τσαλακιάν και η αδελφή του Αρετή Γρηγοροπούλου.

Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε αποφυλακιστεί μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ο Κορκονέας είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, δηλαδή τα «μεροκάματα» που έκανε ως έγκλειστος.

Χθες, κατά την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου επισήμανε από έδρας ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση αυτή που θα εκδώσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι κατά την προσωπική της άποψη η πλέον σημαντική.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση κατά της απόφασης που καταδίκασε τον πρώην ειδικό φρουρό σε κάθειρξη 13 ετών, που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος και χθες με μια εμπεριστατωμένη αγόρευση ζήτησε να αναιρεθεί η επίμαχη απόφαση και η υπόθεση να οδηγηθεί προς νέα κρίση στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα οδηγηθεί πίσω στη φυλακή, καθώς θα αναβιώσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και ο ειδικός φρουρός θα δικαστεί από μηδενική βάση.

Ο κ. Πλιώτας επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη, αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο, καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Ακόμη, ο κ. Πλιώτας ανέφερε ότι «το λευκό ποινικό μητρώο δε συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου».