Μητσοτάκης στη Βουλή

Αύριο αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, με το βάρος να στρέφεται βεβαίως στη διαμάχη μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Το Μαξίμου ήδη ακολουθεί τη λογική υποβάθμισης του όλου θέματος των παρακολουθήσεων, ενώ την ίδια ώρα επιχειρεί να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ σαν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη δυναμική που λαμβάνει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αδράξει κάθε ευκαιρία παρουσίας του στη Βουλή, που δεν θα περιλαμβάνει αντιπαράθεση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ισχυροποιεί το προφίλ του και αποδυναμώνει το προφίλ του αντιπάλου του.

Υπ’ αυτή την έννοια, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν μια στρατηγική που θα έχει τη λογική «όλα στο φως», αλλά στην ουσία θα αποτελεί μια προσπάθεια επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ταύτισης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής, αυτή η στρατηγική, που ήδη εφαρμόζεται ως ένα βαθμό, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Έτσι λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ακολουθήσει μια λογική, που θα σχετίζεται με την άμεση αντίδραση του, την συμφωνία του σε εξεταστική επιτροπή, αλλά και την προτροπή του να διερευνηθεί πότε και από ποιους πραγματοποιούνταν παρακολουθήσεις την τελευταία δεκαετία.

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η κυβέρνηση τονίζει πως τάσσεται υπέρ της διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης, αλλά και του παρελθόντος, ώστε να επισημανθούν διαχρονικές παθογένειες, να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον, ώστε οι υπηρεσίες αυτές να μπορέσουν να διαδραματίσουν, όπως αναφέρεται, το σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας, όμως, αυστηρά τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι με αυτή την στάση, το χειρότερο γι’ αυτούς σενάριο είναι να αποδειχθεί ότι διαχρονικά πραγματοποιούνταν νόμιμες παρακολουθήσεις, σε ένα πλαίσιο που δεν αντιβαίνει ούτε το νόμο ούτε τον κανονισμό της Βουλής.