Υποχώρησε ο πληθωρισμός, «καίνε» οι αυξήσεις στα τρόφιμα

Υποχώρησε οριακά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, στο 3,4% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Την ίδια στιγμή, σταθερός στο 5,3% παρέμεινε στην ευρωζώνη, ενώ τον προβληματισμό για την οικονομία εντείνει η άνοδος σε Γαλλία και Ισπανία, και ο πληθωρισμός στη Γερμανία που παραμένει κολλημένος πάνω από 6%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 2,5% τον Ιούλιο και σύμφωνα με τη Eurostat ήταν στο 3,5%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 3,4% τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο.

Τον Αύγουστο τον υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Σλοβακία (9,6%), η Κροατία (8,5%), η Αυστρία (7,6%) και η Λιθουανία και η Γερμανία (6,4%).

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ισπανία και το Βέλγιο (2,4%), η Κύπρος (3%) και η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Ολλανδία (3,4%).

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, καθώς στις 14 Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την πορεία σύσφιγξης ή θα πατήσει «φρένο».

Στην ανηφόρα

Στην Ελλάδα, συνεχίστηκαν τον Αύγουστο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά, ψωμί, δημητριακά. Αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι με βάση στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Ιούλιο ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,5% από 1,8% τον Ιούνιο λόγω ανόδου τιμών σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Η άνοδος του πληθωρισμού κατά 2,5% οφείλονταν σε αυξήσεις που καταγράφηκαν σε σειρά τροφίμων όπως φρούτα 19,4%, λαχανικά 15,5%, γαλακτοκομικά – αυγά 14,4%, μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων 13,3% και ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά κατά 11,6%.

Παράλληλα, τον Ιούλιο τα φάρμακα ακρίβυναν κατά 18,7, η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατά 11,6%, τα ανταλλακτικά – αξεσουάρ αυτοκινήτου κατά 11,5%, οι κινηματογράφοι – θέατρα κατά 10,9%.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης υποχώρησαν κατά 16%, 68% και 20%, αντίστοιχα, με τα καύσιμα – λιπαντικά να καταγράφουν μείωση κατά 15,6%.

Μεγάλες ανατιμήσεις 16,4% και  στα βιομηχανικά τρόφιμα

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον περασμένο Ιούλιο, λόγω της υποχώρησης των ενεργειακών τιμών, ωστόσο οι τιμές των βιομηχανικών τροφίμων τράβηξαν την ανηφόρα καταγράφοντας αύξηση 16,4%.

Σε ετήσια βάση (Ιούλιος 2022 -Ιούλιος 2023) ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), παρουσίασε μείωση 8,6% έναντι αύξησης 35,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Ωστόσο από μήνα σε μήνα (από τον Ιούνιο στον Ιούλιο του 2023) καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά 1,4% έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 6,7% έναντι αύξησης 32,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 8,6% τον περασμένο Ιούλιο, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 16,0%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι εξής μεταβολές: παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου -33,3%, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού -15,9%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού -9,6%, κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες -6,8%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού -4,4%, παραγωγή βασικών μετάλλων -4,4%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων -2,9%, κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 7,4%, παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 10%, βιομηχανία τροφίμων 16,4%.