Τα κρούσματα αυξάνονται, οι νέοι μπαίνουν στο στόχαστρο ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν δέχεται νέες πιέσεις.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε σχεδόν κατά μια δεκαετία στα 23 έτη μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Το 75% των κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 34 ετών και ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων είναι σε άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών. Η καθηγήτρια τόνισε ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 35 ετών, ωστόσο είναι εξαιρετικά ευχάριστη η παρατήρηση ότι δεν αυξάνονται στους άνω των 65.
Τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας αγγίζουν τις 9.000 ενώ στην Αττική υπάρχουν περισσότερα από 4.000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.
Στο επίκεντρο η Κρήτη
Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε σταδιακά και κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες τόνισε ότι οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας μεταξύ των νέων σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Η αυξητική τάση έχει ως επίκεντρο της την Αττική, την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.
Ανεμβολίαστοι και ΕΣΥ
Η κ. Παπαευαγγέλλου τόνισε ότι ο αριθμός των τεστ έχει αυξηθεί σε 44.000 ανά ημέρα καθώς μόνο στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έφτασαν τις 10.000, λόγω της ανησυχίας αλλά και της ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. «Αυτό συνέβαλε και στον αυξημένο αριθμό των περιστατικών», σημείωσε.
Η θετικότητα στα τεστ που διενεργούνται σε δομές υγείας, διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα και σήμερα ανέρχεται σε 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο ο δείκτης θετικότητας από τους ελέγχους των κινητών μονάδων είναι υψηλότερος.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας, η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά σε άτομα νεότερα, μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι και δεν έχει μεταφραστεί σε πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότατους ανθρώπους ηλικίας από 25 έως 55 ετών, ωστόσο μειώνεται ο αριθμός όσων χρήζουν διασωλήνωσης και όσων χάνουν τη ζωή τους.
Τα μέλη της επιτροπής, εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημία θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα καθώς δεν αναμένουν έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που προσφέρουν οι εμβολιασμοί.
Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι μολύνσεις από κοροναϊό έχουν φτάσει τις 185 εκατ. ενώ 4 εκατ. θάνατοι έχουν καταγραφεί.
Στην Ευρώπη τόνισε ότι η πανδημία επιδεινώνεται με 52.000 νέες διαγνώσεις ανά ημέρα. Αυτή την εβδομάδα 33 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν επιδεινωμένη επιδημιολογική κατάσταση. Σε πιο κρίσιμη κατάσταση όπως τόνισε βρίσκονται Ισπανία, Η.Β και Πορτογαλία.
Σημαντικότατη η αύξηση σε κρούσματα στην Ελλάδα, ωστόσο αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας. Μειώθηκε κατά 21% ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ.
Χαρακτηριστικό της αύξησης στα κρούσματα, όπως υπογράμμισε, είναι ότι καταγράφηκαν 2,5 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σχετικά με τη μετάλλαξη Δ’, ανέφερε πως πλέον έχει φτάσει σε τουλάχιστον 100 χώρες, ενώ έχει επικρατήσει στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Η μετάλλαξη Δ’ θα επικρατήσει στις περισσότερες χώρες, εκτίμησε. Φαίνεται πως ο εμβολιασμός έχει προστατέψει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγείας αρκετών χωρών από εισροή βεβαρυμμένων ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην συνέχεια, κάλεσε τους πάντες να εμβολιαστούν: «Η επιστροφή στην κανονικότητα ισοδυναμεί με την επιτάχυνση του εμβολιασμού και τη συμμετοχή μας σε αυτόν».
Τέλος, όσον αφορά στη χρήση μάσκας τόνισε πως κάποιος που φοράει μάσκα συμβάλλει λιγότερο στον έλεγχο της πανδημίας από έναν εμβολιασμένο. «Να μην έχουμε την εντύπωση ότι η μάσκα υποκαθιστά τον εμβολιασμό. Τίποτα δεν τον υποκαθιστά και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό».