Για μία ακόμα φορά επιχειρεί να προκαλέσει την Ελλάδα η Λιβύη, με ενορχηστρωμένες επιθέσεις που προέρχονται στο σύνολο τους από την «Υπουργό Εξωτερικών» της μεταβατικής κυβέρνησης Νάιλα Μάνγκους.
Αυτή τη φορά, το μεταβατικό υπουργείο φέρεται έτοιμο να καταθέσει διάβημα κατά της Ελλάδας για τις έρευνες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης για εντοπισμό υδρογονανθράκων. Το διάβημα έρχεται λίγο διάστημα μετά την προσπάθεια εκβιασμού του υπουργού Νίκου Δένδια, με το τότε διπλωματικό επεισόδιο να αποκαλύπτεται ότι είναι η αρχή μιας σειράς προκλητικών ενεργειών από τη μεταβατική κυβέρνηση.
Η μεταβατική υπουργός θεωρεί τις περιοχές αμφισβητούμενες, με βάση όμως, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει καταγγελθεί ήδη από Ελλάδα, Αίγυπτο, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η μεταβατική υπουργός μάλιστα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «εκμεταλλεύεται την κρίση στη Λιβύη, δημιουργώντας τετελεσμένα και ορίζοντας θαλάσσια σύνορα».
Μάλιστα αναφέρεται ότι η Τρίπολη «θα προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».
Σκληρή ήταν πάντως η απάντηση από την πλευρά της Ελλάδας, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου να εκδίδει σχετική ανακοίνωση.
«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα “μνημόνια” που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» διαμηνύει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου τονίζει επίσης ότι «υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ακόμα πως «προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».