Αναφορές για την Τουρκία, τις ελληνογερμανικές σχέσεις -με παραδοχή από πλευράς Άγκελα Μέρκελ ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες κατά την περίοδο της κρίσης- καθώς και λόγια του Γκαίτε, περιλάμβανε η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι είχε επίγνωση για το βάρος που επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες κατά την οικονομική κρίση, ωστόσο σημείωσε ότι η ίδια ήταν δεσμευμένη υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι «καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό». «Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» υπογράμμισε. Ανέφερε επίσης ότι τα προβλήματα Ελλάδας – Τουρκίας είναι προβλήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
«Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες (προχθές) και σήμερα (χθες) εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» τόνισε. Υπενθύμισε πάντως ότι η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και πρέπει να τύχει υποστήριξης.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή Ελλάδα δεν είναι εστία ελλειμμάτων και υπενθύμισε απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ πως «και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες». Είπε επιπλέον ότι «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία», ενώ χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ «φώνη της λογικής και της σταθερότητας.
Άδικη ίσως κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015, όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη». «Γνωρίζω κ. καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία.
Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές. «Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκαίτε: “Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο”» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων»
Για το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ακόμα δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου και υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων». Κάλεσε επίσης την Τουρκία να κάνει περισσότερα ως προς την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης. «Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι «η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης».
«Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά και δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς επαναλήφθηκε στη Λευκορωσία».
«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα»
«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας – Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της καγκελαρίου, “προσπαθώ”» συμπλήρωσε.
Μέρκελ: Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε κοινό βηματισμό
«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε από την πλευρά της η απερχόμενη καγκελάριος στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.
«Οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε.» είπε η κ. Μέρκελ.