Ξεπερνούν τα 120 εκατ. τα χρέη των ΔΕΥΑ
Κίνδυνος αφυδάτωσης

Ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη των ΔΕΥΑ της χώρας οι οποίες βρίσκονται σε μια αφόρητη οικονομική ασφυξία, αφού δεν έχουν εισπράξει ούτε τα 40 εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα τις ενισχύσει προκειμένου να αντέξουν το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος το οποίο απειλεί να τις τινάξει στον αέρα.

Η υπερδιόγκωση των λογαριασμών ήρθε μετά την αύξηση του ενεργειακού κόστους τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχει σχεδιασμός να προκληθεί άμεσα μια συνάντηση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να βρεθεί λύση με το οξύτατο πρόβλημα ξεκαθαρίζοντας ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες επιτελούν ένα τόσο σημαντικό ρόλο, δεν είναι δυνατόν να βιώνουν την ανασφάλεια της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπίζονται με επιδοτήσεις και επιδόματα. Χρειάζονται λύσεις ουσιαστικές για τις οποίες η ΕΔΕΥΑ έχει προτάσεις που θα πρέπει να συζητηθούν. Παράλληλα σημειώνει ότι εάν δεν δοθούν λύσεις είναι ξεκάθαρο ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι τα κόστη αυτά να μετακυλιστούν στους πολίτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως είναι γνωστό οι υψηλές χρεώσεις της ΔΕΗ ήταν διαχρονικά πρόβλημα για τις ΔΕΥΑ, αφού παρά τους αγώνες και τις δικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει και τα αλλεπάλληλα αιτήματα που έχουν κατατεθεί, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης εξακολουθούν να πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα με οικιακό τιμολόγιο και όχι βιομηχανικό ή βιοτεχνικό. Ωστόσο μετά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους σε δυσθεώρητα ύψη, τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε ακραία οριακές καταστάσεις για τα οικονομικά των δημοτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαρινάκης το οικονομικό βάρος με το οποίο είναι αντιμέτωπη κάθε δημοτική επιχείρηση, συνδέεται άρρηκτα με τον τρόπο που καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης της γεωγραφικής της περιφέρειας. Εάν δηλαδή χρειάζεται να χρησιμοποιεί ενεργοβόρες γεωτρήσεις που θα αντλούν ποσότητες νερού σε μεγάλα βάθη το κόστος που επωμίζεται είναι πολλαπλάσιο από το αν αξιοποιεί επιφανειακές πηγές ή τα νερά ενός φράγματος.

Ωστόσο επειδή οι ανάγκες υδροδότησης ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι πολλαπλάσιες λόγω και της έντονης τουριστικής κίνησης, όπως είναι φυσικό αυξάνονται και οι πιέσεις που ασκούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν να επιστρατεύουν μια συνδυαστική χρήση των πηγών νερού με ό,τι αυτό σημαίνει για το οικονομικό βάρος που χρεώνονται.