Η διαδικασία τείνει να μοιάζει με τις πανελλήνιες. Όμως, το κατώφλι των εξεταστικών κέντρων δεν περνούν 17χρονα αλλά 12χρονα παιδιά που θέλουν να εξασφαλίσουν μια θέση στα Πρότυπα Γυμνάσια της χώρας.
Η «Π» είχε αναδείξει τον ανταγωνισμό που επικρατεί ανάμεσα στους αποφοίτους του Δημοτικού και στο Ηράκλειο αφού 340 μαθητές διαγωνίστηκαν τον περασμένο Μάιο για τις 72 θέσεις που είχαν ανοίξει στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αιτήσεις για τις 4.171 θέσεις έφτασαν τις 17.791!
Οι γονείς για να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτό που θεωρούν καλύτερο, το εισιτήριο, δηλαδή, στα Πρότυπα σχολεία, τα γράφουν στα φροντιστήρια ή κάνουν ιδιαίτερα ακόμα και από την Ε’ τάξη!
Όπως επιβεβαιώνει η διευθύντρια του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου, κ. Μαρία Πολυχρονάκη, ερωτώμενη, απάντησε ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των γονέων, αρκετά παιδιά ξεκινούν μαθήματα από την Ε΄ κιόλας τάξη του Δημοτικού. Οι γονείς φαίνεται να καταφεύγουν στα φροντιστηριακά μαθήματα επειδή αισθάνονται ανασφαλείς με το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ύλη εξετάσεων , ενώ επιπλέον θεωρούν ότι λόγω του κοροναϊού και της τηλεκπαίδευσης τα παιδιά τους έχουν μαθησιακά κενά. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν, επίσης, πολλοί μαθητές που βασίστηκαν στις δικές τους δυνάμεις και πέρασαν στις εξετάσεις χωρίς να έχουν κάνει ιδιαίτερα ή φροντιστήριο.
Όπως λέει, το Πρότυπο σχολείο είναι ένα δημόσιο σχολείο αριστείας, που παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Είναι ένα μικρό σχολείο, στο οποίο ο μαθητής δεν είναι ανώνυμος , ενώ παράλληλα η περιρρέουσα κουλτούρα του σχολείου τον ενθαρρύνει να αναπτύξει τις υπάρχουσες, αλλά και να ανακαλύψει τις λανθάνουσες δεξιότητες του.
Οι γονείς , που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών τους, τείνουν να προτιμούν το Πρότυπο Γυμνάσιο, ακριβώς επειδή τα παιδιά εισάγονται σε αυτό με εξετάσεις. Συνακόλολουθα, συνεκτιμάται ότι στο σχολείο αυτό δε γίνονται καταλήψεις , το κτήριο απέχει από το κέντρο της πόλης και είναι σχετικά απομονωμένο. Δεν υπάρχουν καθόλου μαγαζιά γύρω ή κοντά στον χώρο του σχολείου, οπότε δεν υπάρχουν «πειρασμοί» για απουσία από τα μαθήματα, πχ τα παιδιά δεν κάνουν κοπάνες για να πάνε σε καφετέριες, όπως βλέπουμε σε άλλες περιπτώσεις. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν αυξημένα προσόντα, είναι άνθρωποι με ενσυναίσθηση που έχουν περάσει από αξιολόγηση και υπηρετούν με θητεία σε αυτό.
Η πρόεδρος του συλλόγου φροντιστηριούχων Ηρακλείου, κ. Ελένη Γεωργακοπούλου, αναφέρει πως είναι μια τάση που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι γονείς, ιδιαίτερα τη δεύτερη χρονιά η εισαγωγή στα Πρότυπα έγινε ξανά με εξετάσεις. Αντίστοιχο φαινόμενο υπήρχε και πριν από χρόνια, όταν στα Πειραματικά χρειάζονταν και τότε εξετάσεις. Ωστόσο, δεν είναι πολλά τα φροντιστήρια που προσφέρουν προετοιμασία για τις εξετάσεις.
Ο διευθυντής του φροντιστηρίου «Πουκαμισάς» στο Ηράκλειο, κ. Μανώλης Μαυράκης, αναφέρει πως οι γονείς στρέφονται στα φροντιστήρια γιατί μόλις το 25% των υποψηφίων καταφέρνει να κερδίσει μια θέση στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Οι γονείς θέλουν ένα καλό σχολείο για το παιδί τους, πρέπει, όμως, το προφίλ του μαθητή να ταιριάζει, να πρόκειται για παιδί με φιλομάθεια που θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα απαιτητικό σχολείο.
Στα Πρότυπα διδάσκει προσωπικό με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ενώ το πρόγραμμα σπουδών έχει και υποστηρικτικές δράσεις ενδιαφέρουσες για τα παιδιά.
Υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που ξεκινούν την προετοιμασία από την Ε’ τάξη, αλλά οι περισσότεροι ξεκινούν από την ΣΤ΄Δημοτικού. Γίνονται μαθήματα τέσσερις με έξι ώρες την εβδομάδα, ξεκίνησαν τμήματα από τον Σεπτέμβριο ενώ θα σχηματιστούν και άλλα, ανάλογα με το ενδιαφέρον των μαθητών. Γίνεται ακόμα και προσομοίωση των εξετάσεων.