Με τον φόβο του κοροναϊού να «σκιάζει» τα σχολεία, το πρώτο κουδούνι χτυπά την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Ήδη τα σελφ τεστ έχουν γίνει ανάρπαστα στα φαρμακεία και του Ηρακλείου, όπου συχνά τα ράφια άδειαζαν για να γεμίσουν ξανά μέσα σε λίγες ώρες. Γονείς ενημερώνονται για το πώς θα γίνει ο αγιασμός που, όπως έχει γράψει η «Π», θα ακολουθηθεί το μοντέλο του 2020.
Εμβόλια και τεστ
Δύο βασικά «όπλα» έχουν στα χέρια τους εκπαιδευτικοί και μαθητές, τον εμβολιασμό και τα τεστ, ραπιντ και σελφ. Όπως είναι γνωστό, δάσκαλοι και καθηγητές είναι σε μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένοι ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στους μαθητές άνω των 12 ετών που έχουν εμβολιαστεί, έστω με την πρώτη δόση.
Ευχή όλων είναι να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε ξανά στη λύση της τηλεκπαίδευσης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.
Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα χθες 14 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων για το έτος 2021-2022.
Μεταξύ άλλων, εξηγεί πως οι μαθητές οφείλουν να επιδεικνύουν εντός της τάξης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξάμηνου ή τη σχολική κάρτα COVID-19 αρνητικού αποτελέσματος που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συνιστάται ο εμβολιασμός) ή έχουν ιστορικό νόσησης εντός τελευταίου εξαμήνου, διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) των σχολικών μονάδων, θα πρέπει να φέρουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι της COVID-19 ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή μοριακού τεστ (RT-PCR)) στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα, έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή και να το επιδεικνύουν προ της ανάληψης των καθηκόντων τους στον διευθυντή/προϊστάμενο.
Μεταξύ άλλων, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα της γυμναστικής και του φαγητού), γίνονται διαφορετικά διαλείμματα για σταθερές ομάδες μαθητών, δημιουργούνται σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, τηρούνται αποστάσεις, κανόνες υγιεινής, αερίζονται τακτικά οι χώροι ενώ ισχύουν ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
Επιτρέπονται εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, μαθητικά συνέδρια, διαγωνισμοί και ενδοσχολικές εκδηλώσεις με τήρηση όλων των γενικών και συγκεκριμένων κατά περίπτωση μέτρων.
Τα παιδιά πηγαίνουν και αποχωρούν από το σχολείο σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές εισόδους/εξόδους ενώ οι αίθουσες καθαρίζονται σχολαστικά.
Πότε θα κλείνει ένα τμήμα ή ένα σχολείο;
Ένα σχολικό τμήμα, γενικής εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;
Τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιείται:
(α) Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας σχολικού τμήματος λόγω ύπαρξης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος και
(β) Για τους μαθητές κάτω των 12 ετών οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες».
Οι μαθητές από 12 ετών και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κατά κανόνα θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους δια ζώσης, λόγω της δυνατότητας εμβολιασμού τους. Σε περίπτωση αιτήματος του θεράποντος ιατρού τους και εφόσον δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από αρμόδια επιτροπή, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.
Οι περιπτώσεις παιδιών που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα και εξ αυτού θα πρέπει να απέχουν από το σχολείο κάνοντας χρήση τηλεκπαίδευσης περιορίζονται πλέον δραστικά καθώς υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.
Μόνο σε περίπτωση συγκατοίκησης με άτομα για τα οποία, λόγω σοβαρής ανοσοκαταστολής, τεκμηριώνεται ότι ο εμβολιασμός τους ενδέχεται να μην παρέχει την απαιτούμενη προστασία, και αφού έχουν πρώτα αναζητηθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις, μπορεί να δίνεται άδεια σε μαθητές που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.