Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάζουν οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, με την τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης να έχει εκτοξευθεί στα 2,4 ευρώ κατά μέσο όρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για μία διαδρομή 100 χιλιομέτρων, ένα κοινό αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου 25 ευρώ, ενώ για τις καθημερινές, αναγκαίες μετακινήσεις των μελών ενός νοικοκυριού με αυτοκίνητο απαιτούνται πάνω από 10 ευρώ την ημέρα.
Οι καταστάσεις δεν φαίνεται να βελτιώνονται, ενώ καθιστούν εφιαλτική την καθημερινότητα όλων των πολιτών, ειδικότερα στην Κρήτη, που δεν υπάρχουν ουσιαστικές εναλλακτικές και η διείσδυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι περιορισμένη. Ήδη πολλές μετακινήσεις έχουν μειωθεί, ενώ οι πολίτες προσπαθούν να βρουν ποιες εναλλακτικές μπορούν να ακολουθήσουν για να αντιμετωπίσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Κάποιες φημολογίες περί σχετικής μείωσης των καυσίμων αυτή την εβδομάδα δεν αποτελούν «παρηγοριά», αφού ακόμα και πριν από μερικούς μήνες που η τιμή είχε ξεπεράσει το 1.80 οι τιμές ήταν και πάλι απαγορευτικές.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση επίλυσης του προβλήματος, ενώ τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα μάλλον κυνικά.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μάλιστα, διευκρίνισε πως αν αφαιρεθούν οι φόροι από τα καύσιμα είμαστε στην 12η-13η θέση στην τιμή της βενζίνης σε επίπεδο Ευρώπης. «Με τους φόρους είμαστε στην 4η θέση, αλλά εκεί ήμασταν πάντα, ποτέ δεν ήμασταν σε χαμηλότερη, έχουμε υψηλούς φόρους στα καύσιμα από την δεκαετία του 1990, δεν είναι καινούριο αυτό» προσέθεσε, παραδεχόμενος ότι τον Απρίλιο τα έσοδα από τα καύσιμα ήταν λιγότερα από τον στόχο.
Η απάντηση ασφαλώς από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση, με την επισήμανση πως «δηλώνοντας ότι αν εξαιρέσει κανείς τους φόρους, η Ελλάδα με 2,5 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη έχει τα φθηνότερα καύσιμα στην Ευρώπη, όχι απλά αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο όταν ζητά μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μιλώντας για ακρίβεια Μητσοτάκη, αλλά κυρίως κοροϊδεύει τους πολίτες που είναι σε απόγνωση γιατί δεν βγάζουν τον μήνα από λογαριασμούς, καύσιμα και σούπερ μάρκετ».
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο Χρήστος Σταϊκούρας ούτε καν σκέφτεται τη μείωση των ειδικών φόρων όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, αλλά τονίζει παράλληλα πως η συνολική εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μην μειωθεί ο Ειδικός Φόρος, αφού η κυβέρνηση πρέπει να τον εισπράττει για να προχωρά σε άλλα δημοσιονομικά μέτρα.
Με βάση τα δεδομένα, πάντως, και το γεγονός πως 500.000 δικαιούχοι του πρώτου Fuel Pass δεν μπήκαν καν στη λογική να το εισπράξουν, θεωρώντας το μέτρο «κοροϊδία» για τον μέσο φορολογούμενο, φαίνεται πως η κυβέρνηση και διατηρεί τις τιμές των καυσίμων στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσω αυτής της πολιτικής διατηρεί χαμηλά και την είσπραξη φόρων, αφού η κατανάλωση έχει μειωθεί κάθετα.
Διαχρονικά, πάντως, αυτή ήταν η στρατηγική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και σε περιόδους που επί των ημερών της οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύονταν. Η φετινή περίοδος αποτελεί τη μοναδική φορά που η κυβέρνηση τόλμησε να προχωρήσει σε μειώσεις των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης, με εντυπωσιακά ασφαλώς αποτελέσματα ως προς τις καταναλώσεις και εισπράξεις φόρων αντίστοιχες με αυτές που υπήρχαν πριν από τις μειώσεις.
Παρ’ όλα αυτά, αν κάτι η κυβέρνηση επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα, είναι ίσως η επέκταση της επιδότησης και για τον Ιούλιο, αν και όπως διαμήνυσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα πρέπει να το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας.
Όπως και να έχει, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πρωτοφανή δύνη, που ασφαλώς επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς όμως αυτός να είναι ο μοναδικός παράγοντας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.