Χατζηβασιλείου: Συνομιλούμε με την Τουρκία, αλλά δεν αλλάζουμε τις θέσεις μας

«Δεν μπορεί να ζητά η Τουρκία να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά και εξοπλιστικά εργαλεία, όταν απειλεί κράτος-μέλος της Ένωσης με πόλεμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον Real FM το πρωί του Σαββάτου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενδεχόμενη συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον εξοπλιστικό τομέα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως, «πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως ότι, αν η Τουρκία επιθυμεί να επαναχαράξει τις σχέσεις της με την ΕΕ, πρέπει να αποσύρει το casus belli». Τόνισε πως «δεν μπαίνει στο ζύγι κανένα ζήτημα κυριαρχίας για την Ελλάδα με την Τουρκία. Έχουμε μία διαφορά, καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αυτή θέλουμε να λύσουμε, αποκλειστικά στη γραμμή του Διεθνούς Δικαίου», υπενθυμίζοντας και τις σταθερές δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε πρόοδος που δεν ήταν αυτονόητη: ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η βίζα για τα νησιά που φέρνει χιλιάδες τουρίστες. Όλα πιστώνονται στη συνεπή και υπεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ότι συζητάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε», υπογράμμισε. Υπενθύμισε δε πως «αυτή η κυβέρνηση κράτησε τη χώρα όρθια και υπερήφανη και στον Έβρο και στο Όρουτς Ρέις. Και μην ξεχνάτε την υποδειγματική θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, σημείωσε πως «όταν ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν μιλούσαν για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, κάποιοι το θεωρούσαν επιστημονική φαντασία. Σήμερα, έστω και με καθυστέρηση, αυτό έγινε ευρωπαϊκή πολιτική».

Για το Κυπριακό, ο Υφυπουργός είπε: «Η λύση θα προέλθει μόνο στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – δηλαδή μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όλες οι θεωρίες περί διχοτόμησης είναι απορριπτέες». Υπενθύμισε, επίσης, τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών στα Ηνωμένα Έθνη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας πως «χαιρέτισαν και την προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία. Η διεθνής κοινότητα εργάζεται για τη λύση που συζητάμε εμείς».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην επερχόμενη αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ισπανία: «Αύριο, μεταβαίνουμε στη Μαδρίτη με Έλληνες επιχειρηματίες από τον κλάδο των τροφίμων, της πληροφορικής, των κατασκευών, της ενέργειας κ.α., με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας της Ελλάδας σε μια δυναμική ευρωπαϊκή αγορά».

ΠΗΓΗ: protothema.gr