Χάρης Δούκας: «Πρέπει να καταστήσουμε το ΠΑΣΟΚ συμμετοχικό, συμπεριληπτικό, ανοιχτό»

Είναι σημαντικό ότι έχουμε μία διαδικασία που θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συγκροτημένη, οργανωμένη και με ενότητα, γιατί έχουμε περάσει πολλές κρίσεις στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε σε συνέντευξή του ο Χάρης Δούκας στα Παραπολιτικά.

«Πάντα η εκλογή προέδρου μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και ρήξεις. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Πρέπει να παράγουμε ιδέες και πολιτικές. Αυτό είναι το κλειδί και για αυτό γίνεται η διαδικασία. Και να μην μπούμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.» τόνισε

«Εμείς έχουμε μπροστά μας κάλπη ΠΑΣΟΚ και καλούμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να είναι το ΠΑΣΟΚ η ψυχή της δημοκρατικής παράταξης να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν για την εκλογή του προέδρου. Ένα μεγάλο γεγονός και πρέπει να ακουστούν όλες οι ιδέες και απόψεις.»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στην πολιτική. Η αποχή είναι 60%. Υπάρχει μία δυσαρέσκεια και μία παραίτηση. Πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε προσδοκία και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή λύνοντας πραγματικά προβλήματα. Όπως αυτά που συζητάμε σήμερα. Αν μιλάς στον κόσμο γενικά για πολιτικές που θα εφαρμοστούν το 2050 κουράζεται.»

Όποιος μιλάει για συμφέροντα πρέπει να τα κατονομάζει. Με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Διαφορετικά είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Δεύτερον, εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δημιουργώ προβλήματα στην παράταξη και να βάζουμε δηλητήριο στις σχέσεις μεταξύ των στελεχών. Είναι όλοι καλοδεχούμενοι, όλοι να συμμετέχουν στη διαδικασία, να πούνε τις απόψεις τους, αλλά να κρατάμε ένα επίπεδο. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε διάλογο με διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν θα υπάρχει δηλητήριο, διότι μετά δεν θα μπορούμε να ξαναγίνουμε κόμμα. Υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι. Καλοδεχούμενοι και είναι όλοι πολύ σημαντικοί. Έχουν κάνει πολύ μεγάλους αγώνες για την παράταξη.

Tο ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργούσε με μία λογική συλλογικής ηγεσίας και όταν δεν έχεις ψυχική σύνδεση δεν μπορείς να εμπνεύσεις και να περάσεις το μήνυμα στους πολίτες και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε.

Σίγουρα ήταν κλειστό κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπόρεσε να ανοίξει στην κοινωνία. Δεν καταφέραμε να μας ψηφίσει περισσότερος κόσμος. Χάσαμε 100.000 ψήφους. Όταν και τα υπόλοιπα κόμματα έχασαν και αυτά. Άρα αυτό δείχνει ότι πρέπει να ανοίξουμε το κόμμα, να το καταστήσουμε συμμετοχικό, συμπεριληπτικό, ανοιχτό. Το Κ στο ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα να είναι στην καρδιά του. Να ξαναγίνουμε κινηματικοί.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ψάχνει έναν Μεσσία, ένα νέο πρόσωπο, έναν ηγέτη, αλλά μία συλλογική ηγεσία που θα ενώνει, θα κάνει το μαζί στην πράξη. Άρα το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ένα κόμμα όχι στελεχών αλλά μελών, με ανοιχτές διαδικασίες, με θεσμούς, με τομείς. Ο καθένας θα παίρνει έναν ρόλο και μία ευθύνη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πράξη τα μεγάλα προβλήματα, να απαντήσουμε στο τι κάνουμε με το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, τα σχολεία και την ακρίβεια. Να χτυπήσουμε τα καρτέλ, να χτυπήσουμε τις εφοδιαστικές αλυσίδες που δημιουργούν υπερκέρδη και να κάνουμε αναδιανομή προς όφελος αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Δεσμεύομαι ότι στον αγώνα αυτό την επόμενη μέρα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα είμαστε όλοι μαζί για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κάνουμε την χώρα καλύτερη.

Το χειρότερο πράγμα που απεχθάνεται ο κόσμος είναι να μιλάς για καρέκλες και θέσεις. Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει και μία άλλη πολιτική.

Δεν πρέπει άλλα κόμματα να μπλέκουν σε μία εσωτερική διαδικασία για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι μία αρχή που πρέπει να τηρούμε στην πολιτική. Ξαναλέω να συζητάμε αλλά να έχουμε κάποια βασικά θεμέλια πάνω στα οποία θα πατάμε, αλλιώς ο κόσμος θα δημιουργεί απαξία. Βλέπω ότι η ΝΔ έχει πολύ μεγάλο άγχος. Πολλά στελέχη. Καλώς φοβούνται. Το καταφέραμε στην Αθήνα. Θα το καταφέρουμε και στη χώρα.